Yazarlar

Prof. Dr. Cevdet Erdöl

Prof. Dr. Cevdet Erdöl

Yeni yılların eski tehlikeleri: alkol, kumar

2018 yılının, koskoca bir 365 günün son demlerindeyiz…

Yeni yıl yaklaşırken önceki yıllarda talihli biletlerin satıldığı bayilerde bir umut ve ümit kalabalığı oluşur oldu: “bu sefer ya size çıkarsa diye” …

“Bilet alın hayatınız değişsin” söylemleriyle “kandırılan” insanlarımız, büyük ikramiyeyi (!) kazandıklarında neler yaşadılar ve hikayeleri nerelerde son buldu kendi ifadeleri ile iki tanesini paylaşmak istiyorum.

Kazandığı dört büyük ikramiyeyi (1979-82-84-87) kısa sürede tüketen M.S o paranın hayrını hiç görmedi. 12 Aralık 2014 tarihinde kaldığı bir yakınının evinde yapayalnız ve beş kuruşsuz bir şekilde hayata gözlerini yumdu.

1984’de aldığı bilete 7 milyon lira isabet eden O.U.’nun huzur içinde sürdürdüğü hayatı adeta kabusa döndü. İşleri ters gittiği için kızı evini terk etti. «Hiç rahat yaşantım olmadı. Bir arkadaşımbu para sana felaket getirirdemişti, dediği çıktı» ifadelerini kullandı.

Peşinden sürüklenmeye çalışıldığımız hayallerin, pişmanlıklarla dolu binlerce hikayesinden sadece ikisi!

Velhasıl, bu yılki talihli diye sunulan ve özendirilen insanların hayatları büyük ikramiyenin talihlileri olarak başlayıp, büyük acı ve hazin sonun talihsizleri olarak belleklerimizdeki yerlerini almıştır.

Oysa kadim medeniyetimizde emek hep öncelenmiş ve önemsenmiştir. “Emek olmazsa yemek olmaz” denmiş ve emeksiz yemek hak görülmemiştir.

Misak-ı Milli’mizi tehdit eden bunca dış etken ile mücadele ederken; yapısını kendi öz sermayemiz ile ayakta tuttuğumuz, varlığını devam ettirdiği süre boyunca da güçlendirdiğimiz, adına “Milli” denilen kumarlarla mücadeleden sarfı nazar edilmemelidir.

Milli(!) Piyango, Spor Toto, İddaa, Loto gibi kumarlardan başlamak sureti ile her türlü talih oyunu, kumar, sanal kumar gibi habis urları alın teri ile yaşamayı gaye edinmiş şerefli milletimizin temiz bünyesinden söküp atmalıyız.

Medeniyetimize ait olmayan, hariçten enjekte edilmiş kumarlara yakıştırılan “millilik” atfını kaldırıp üretim ve alın terinin kutsiyetini vurgulayarak yolumuza devam etmeliyiz.

Piyango, Spor Toto, Loto, İddaa ve benzeri şans oyunlarının devlet eliyle oynatılmasından behemehâl vazgeçilmelidir. Basite indirgenen, küçük gösterilen, çocuklarımızın ve gençlerimizin çalışma azimlerini ortadan kaldıran ve inanç değerlerimizle bağdaşmayan bu oyunların oynanacağı büfe, lokal ve benzeri yerlerin tüm eğitim ve öğretim kurumlarına belli bir uzaklıkta olmasını ivedilikle sağlamalı, erişimi mümkün olduğunca zorlaştırmalıyız.

Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde tüm bağımlılıklara karşı ortaya konulan mücadelenin bahsi geçen konudan doktrin anlamında hiçbir farkı yoktur.

Bu konuda da sürdürmemiz gereken bir diğer mücadele ise yılbaşı bahanesi ile gençlerimizi alkol,uyuşturucu ve kumar bataklığına sürükleyen, ağzına içki koymamış, uyuşturucu nedir bilmeyen, hayatında kumar oynamamış insanımızın yılbaşı bahanesi ile bunlarla temasını “normalleştiren” hatta “hoş görülen” anlayışa karşı olmalıdır.Yeni yıl eğlencelerini“bir kereden bir şey olmaz” denilerek gençlerin alkol ile tanıştıkları ortamlar olmaktan çıkarmalı,yarınlarımız olan gençlerimizi her türlü kötülükten muhafaza etmeliyiz.

Yeni yılın bir muhasebe fırsatı olduğunu unutup, her türlü kötülüğe imkan tanıyan, medeniyetimizi, gençliğimizi ve dolayısıyla geleceğimizi açık hedef haline getiren anlayışları masum görmemiz, kabul etmemiz ve bu anlayışlara sessiz kalmamız mümkün değildir.

Ümit ederim ki; medeniyetimizin maddi manevi sıhhatini tehdit eden unsurlara karşı yürüttüğüm mücadele, paylaştığım duygu ve düşüncelerim Ruz-iMahşer’de “Ne yaptın?” sorusuna cevap olur! Sağlık ve afiyet içinde kalınız!

Prof. Dr. Cevdet Erdöl Diğer Yazıları