Doğal antidepresan olan hünnap zengin içeriğiyle vücuda şifa oluyor. Halk arasında "doktor" olarak adlandırılan bu mucizevi besin hünnap ağacının meyvesidir. Dünyada yapılan araştırmalara göre kanseri önleyen hünnap, zengin içeriği ile doğal bir sakinleştirici görevi görüyor. İşte hünnap meyvesinin vücuda faydaları...
HÜNNAP MEYVESİNİN FAYDALARI
Hünnap tam bir antioksidan ve yüksek C vitamini kaynağıdır
A vitamini bakımından da bir hayli zengin olan bu meyve bağışıklık sistemini güçlendirir
Bağırsak sorunlarına iyi gelir
Kabızlık problemine iyi gelir
Hünnap, potasyum açısından da bir hayli zengindir
Bir fincan hünnap suyu günlük potasyum ihtiyacımızın yaklaşık yüzde 15'ini karşılar
Araştırmalara göre hünnap, doğal bir antidepresandır
Antioksidanlarla dolu olan hünnap, bu özelliğiyle yaşlanma belirtilerini yok ediyor
Hatta bu meyve, alternatif tıpta güneş yanıkları, cilt kızarıklıkları için kullanılır
Az kalorili olan bu meyve, diyet yapanlar için de iyi bir ara öğün. Hünnap, içerdiği kalsiyum ve fosforla kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur
Diş sağlığını korur
TAZESİ KARIN AĞRISINI GEÇİRİR
Modern Çin tıbbında hünnap, nefes darlığı, sıkıntı ve sinirlere bağlı halsizlik tedavisinde kullanılır. Taze hünnap, yaralar ve karın ağrısını geçirir.
Yaprakları tifo hastası çocukların tedavisinde kullanılır. Ayrıca, bulaşıcı hastalıklar için odun özü, güçlü bir kan tonik olarak kabul edilir.
Çiçek hastalığı, kızamık ve suçiçeği gibi çocukların döküntülü ateş tedavisinde, son olarak kabuğu, iltihaplı gözleri yıkamak için kullanılır. Özellikle akciğer ve böbrekler için mükemmel bir toniktir.
Böbrekler ve mesane, boğaz, göğüs ve akciğerlerin pürüzlülüğü ve öksürüğe karşı iyidir.
HÜNNAP REÇELİ NASIL YAPILIR
Reçelini yapmak için önce hünnapları yıkayıp kabuklarını soyun ve meyveleri dörde bölün. Tencere içerisine koyup üzerine şeker ekleyerek, 5 saat bekletin. Süre dolunca tencereyi ocağa alıp altını yakın ve şeker eriyince yavaş yavaş üzerine suyu ekleyin. Hünnap kaynarken limon suyunu da ilave edin. 5 dakika daha bu şekilde tahta kaşıkla karıştırıp ocağın altını kapatabilirsiniz. Reçel soğuduktan sonra cam kavanozlara doldurun.
HÜNNAP REÇELİ MALZEMELER
20 adet taze iri hünnap
Bir su bardağı tozşeker
Yarım limonun suyu
Bir buçuk su bardağı su
HÜNNAP NEREDE YETİŞİR?
Diğer isimleriyle çiğde ya da innabi olarak bilinen mucizevi besin, ülkemizde özellikle Ege ve Akdeniz'de yetişir. Hünnap, oldukça dayanıklı olmasıyla bilinen hünnap ağacının meyvesidir.