Bu hatalar kilo vermeyi engelliyor! Boşa kürek çekmeyin

Diyetlerle ilgili doğru bilinen yanlışlar kilo vermek yerine kilo aldırabilir. Sabahları aç karnına sıcak su içmenin metabolizmayı hızlandırıp fazla kilo verdirdiği düşüncesinin doğru olmadığını belirten Dr. Murat Topoğlu, “Zayıflama kremlerinin kilo verdirdiğine inanmak yanlıştır.” dedi. İşte kilo vermenin doğru yöntemleri…

Bu hatalar kilo vermeyi engelliyor! Boşa kürek çekmeyin

Kilo vermek için aç karnına su içmekten tutun da öğün atlamaya türlü türlü diyetlere kadar birçok şey deneniyor. Fakat bunların çoğu yanlış.

Özellikle de sabahları aç karnına sıcak su içmenin metabolizmayı hızlandırıp fazla kilo verdirdiği düşüncesinin doğru olmadığını vurgulayan Dr. Murat Topoğlu, "Bağırsakların az çalışması söz konusu olduğunda sabahları 2 adet kuru kayısı ile beraber ılık su içilebilir. Sabahları sıcak suyun içine limon sıkıp içilince zayıflanacağını zannetmek de yanlıştır." dedi.

Akşam Gazetesi'nden Yasemin İlan'a açıklamalarda bulunan Akupunktur Derneği Onursal Başkanı Dr. Murat Topoğlu, diyetlerle ilgili doğru bilinen yanlışları anlattı.

KREMLERDEN MEDET UMMAYIN

Dr. Murat Topoğlu, diğer doğru bilinen yanlışları şu şekilde sıraladı:

Yemek aralarında su içilirse zayıflamanın durduğuna inanmak yanlıştır.

Zayıflama kremlerinin kilo verdirdiğine inanmak yanlıştır.

Zayıflarken az su içmek yanlıştır.

Her hafta kilo verilmez. Bazı haftalar diyet bozulmasa bile metabolizma hızının yavaşlaması sonucu kilo verilemeyebilir. Gene bayanların özellikle adet döneminden 3 gün, adet bittikten 2 gün sonrasına kadar; vücudun su tutumuna bağlı olarak kilo verilemeyebilir.

Günün neredeyse her saatinde tartılmak doğru değildir. Çünkü tartılma stresi bazen metabolizmayı durma noktasına getirebilir.

Diyette mutlaka sebze, meyve tüketilmelidir. Kabukları soyulmamalıdır. (Özellikle şekerli meyve sularından kaçınmalıdır.)

ÖĞÜN ATLAMAYIN

Alınan enerji harcanan enerji ye eşit olursa ne kilo alırız ne de veririz.

Diyet yaparken 1 veya 2 ince dilim tercihen kepekli veya tam tahıllı ekmek yenmelidir.

Kesinlikle öğün atlanmamalıdır. Sabah kahvaltı alışkanlığımız olmasa bile bir meyve yiyip çıkmalıyız. Sık ve az yemeliyiz ki açlıktan diğer fazla kalorili yiyeceklere saldırmayalım.

Diyet yaparken haftada bir kez abartmadan kendimize ödül verebiliriz. (Hamburger, pizza, lahmacun )

Haftada bir kez sütlü veya meyveli tatlı (Muhallebi puding, keşkül kazandibi veya ayva, kabak tatlısı gibi) Light pudinglerden haftada 2–3 kâse yenebilir.

Sebzeleri az suda pişirmeli sularını dökmemeliyiz (vitaminler suyun içinde olurlar)

Salatayı hazırladıktan hemen sonra yemeliyiz.

Taze meyve suları bekletilmeden içilmelidir.

ŞEKERİ EKLEME ZAMANI VAR

Sütlü tatlı yaparken şeker, ateşten almaya yakınken eklenmelidir.

Yoğurdun suyu kesinlikle dökülmemelidir B 2 ve folik asitten zengindir. Ayrıca bu yeşil renkli su kolesterolü de aşağı çeker.

Besin maddelerini gazete kâğıdına sarmak veya deterjan kutularında saklamak doğru değildir.

Makarna, kuru baklagiller, az suda pişirmeli kesinlikle suyu dökülmemelidir.

Şişman çocuklarda aşağılık kompleksi daha çabuk gelişebilir. Derslerinde de başarısızlık artabilir. Ne demişler "ağaç yaşken eğilir. Dolayısıyla anne ve babalara burada çok görev düşüyor.

  • diyet
  • kilo verme
  • Dr Murat Topoğlu
Tüm Mor Papatya haberleri için tıklayın