Beyaz tenliler bu hastalığa esmerlere göre 2 kat fazla yakalanıyor

Beyaz tenli olmak veya olmamak elbette elimizde değil. Açık tenlilerin daha hassas olduğu biliniyor. Peki beyaz tenliler hangi hastalığa karşı daha dirençsiz? İşte uzmanından ciddi uyarılar...

Beyaz tenliler bu hastalığa esmerlere göre 2 kat fazla yakalanıyor

Beyaz tenliler çabuk yanar, ufacık darbelerde morarır. Doktorlar ise beyaz tenlilere ciddi uyarılarda bulunuyor. İşte uzmanından ciddi uyarılar...

Habertürk'te yer alan habere, göre beyaz tenliler cilt kanserine daha kolay yakalanıyor.

MALİGN MELANOMA HASTALIĞI

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Çetinkale, açık, beyaz bir ten ile cildinde 50'nin üzerinde ben bulunanların güneşe fazla maruz kalmasının ölümcül olabileceğini bildirdi.

Çetinkale, yaptığı yazılı açıklamada, ozon tabakasının incelerek 'ultraviyole B ışınlarının' yeryüzüne daha çok düşmesinin, dünyanın en ölümcül deri kanserini tırmanışa geçirdiğini belirterek, son yıllarda hızlı bir artış gösteren ve en yaygın kanserler arasında yedinci sıraya yerleşen 'malign melanoma'nın beyaz tenli yaklaşık her 65 kişiden birini tehdit ettiğini kaydetti.

'Açık, beyaz bir ten ve çok bene (50 ve üzeri) sahip olanların güneşe fazla maruz kalması ölümcül olabilir' uyarısında bulunan Çetinkala, benlerin hepsinde kanser riski olmadığının altını çizdi. Çetinkale, özellikle sonradan ortaya çıkarak hızla büyüyen, doğumdan itibaren bulunan büyük benlerin kanser olma tehlikesinin daha çok olduğunu, ayrıca el ayası, ayak tabanı, genital bölgede bulunan veya devamlı tahriş olan, özellikle erkeklerde sakal tıraşı alanına yerleşen benlerin de kanserleşme ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu vurguladı.

Ultraviyole ışınlarının yoğun olduğu bölgelerde, özellikle insanların dışarıda çok kalmasının bu kanseri yaygınlaştırdığını ifade eden Çetinkale, 'Mavi göz, açık renk veya kızıl saç, beyaz ve soluk ten, güneşe karşı hassas ve kolayca güneş yanığı olan cilde veya vücudunda muhtelif sayıda çillere sahip olmak, benlerin çok sayıda olması, ergenlik döneminde fazla güneş ışını alımı, yüksek dozda UV B ışınına maruz kalmak, malign melanomanın önemli risk faktörleridir.' bilgisini verdi.

Tüm Mor Papatya haberleri için tıklayın