Bayram kahvaltısında bu çeşitlerden uzak durun

Ramazan Bayramı'nda sağlıklı beslenme için uyaran uzmanlar, bayram sabahını börek, kek, çörek gibi karbonhidrat ağırlıklı bir öğüne dönüştürmek yerine yumurta, peynir, zeytin, ceviz, mevsim yeşillikleri ve tam tahıllı ekmek önerdi. İşte sağlıklı bayram için 5 öneri...

Bayram kahvaltısında bu çeşitlerden uzak durun

DHA

Ramazan Bayramı kahvaltıları sevilir. Birbirinden güzel çeşitlerin olduğu bayram kahvaltısının sağlığınızı riske atmaması için bazı ürünleri sofradan kaldırmanız gerekiyor.

DHA'ya açıklamalarda bulunan Dr. Öğretim Üyesi Gonca Güzel Ünal, bayrama özel 5 öneride bulundu.

1. BAYRAM KAHVALTISI

Sağlıklı bir kahvaltının önemine dikkat çeken Dr. Öğretim Üyesi Gonca Güzel Ünal, "Ramazan ayı boyunca öğün sayısı azaldığı için özellikle bayram kahvaltıları şölene dönüşüyor. Bayram sabahını börek, kek, çörek gibi karbonhidrat ağırlıklı bir öğüne dönüştürmek yerine yumurta, peynir, zeytin, ceviz, mevsim yeşillikleri ve tam tahıllı ekmekten oluşan klasik Türk kahvaltısı şeklinde yapmanız uzun süredir yavaşlamış olan metabolizmanızı canlanmasına yardımcı olacaktır." dedi.

2. SAĞLIKSIZ ATIŞTIRMALIKLARDAN UZAK DURUN

Önerilerine devam eden Ünal, "Bir ay boyunca iki öğün beslenen metabolizma için öğün sayısını ve miktarını sağlıksız atıştırmalıklarla birden arttırmak bedeni zorlayabilir. Bulantı, kusma, ishal gibi sindirim problemleri olabilir. Bu yüzden gereksiz atıştırmaktan uzak durmak faydalı olur." diye konuştu.

3. ÇAY VE KAHVE MİKTARINA DİKKAT EDİN

Gün içinde tüketilen çay ve kahve miktarına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Ünal, "Çay ve kahvenin içerdiği kafeinin fazlaca tüketilmesi vücutta direkt etki yapacağından sıvı elektrolit kaybına sebep olacaktır. Bu yüzden günlük çay kahve tüketiminin 2-3 fincanı geçmemesi ve oluşacak kaybın önlenmesi için günlük en az 2.5 litre su tüketilmesi gereklidir." diye konuştu.

4. TATLILARDA KONTROLLÜ OLUN

"Ramazan Bayramı'nda yapılan hatalardan biri de fazla miktarda baklava gibi ağır şerbetli tatlılar, çikolata ve şekerleme tüketmektir" diyen Ünal şöyle devam etti:

"Glisemik indeksi yüksek olan bu besinler kan şekerinizde hızlı ve ani yükselmelere ve sonrasında hızlı bir düşüşlere neden olarak kan şekeriyle ilgili dengesizliklere yol açarak diyabet kalp krizleri gibi kronik hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Ayrıca vücuda alınan şekerin fazlası yağ olarak depolanacağından gözle görülür bir kilo artışına sebep olacaktır. Bu yüzden ikramlarda tercihinizi şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılardan yana kullanın."

5. FİZİKSEL AKTİVİTE YAPMAYI İHMAL ETMEYİN

Ünal, "Yürüyüş hafif tempolu koşu ve ya yüzme gibi fiziksel aktivite yapmanız yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırmaya çok yardımcı olacaktır. Asansör kullanmak yerine merdivenleri kullanarak veya bahçe işleriyle uğraşarak bile fiziksel aktivite düzeyinizi artırabilirsiniz." açıklamasında bulundu.

Baklava yanında neden ayran ikram edilir? Tüm tatlıların kalorileri

Bayramda çok şeker yiyen çocuklarda görülen sağlık problemleri

  • bayram
  • bayram kahvaltısı
  • ramazan bayramı
Tüm Mor Papatya haberleri için tıklayın