Yazarlar

Vedat Bilgin

Vedat Bilgin

vedat.bilgin@aksam.com.tr

Kazanamayacağınız seçimi neden erken istersiniz!

Vedat Bilgin tüm yazıları

Bugünlerde ‘erken seçim isteriz’ diye ortaya çıkanlara ne denebilir? Bunu daha önce de yani o erdemlerini öve öve bitiremedikleri ‘parlamenter sistem’ değişmeden de sık sık dile getiriyorlardı fakat sistem değiştiği halde her şey aynıymış gibi tekrar etmekte bu kadar ısrarcı olmalarını nasıl anlamak gerekir?

Eski sistemde, meclis içinde yapılan veya yapılacak operasyonlarla parlamentonun seçtiği hükümeti milletvekili transferleriyle, gensoru mekanizmasıyla düşürmek ya da bu tür arayışlara girmek mümkündü, hatta bunun başarıldığı örnek olaylar da hatırlanacaktır. Bugün sistem değişmiş başkanlık sistemi gelmiştir; bunun en önemli neticesi getirdiği bu yeni müessese ile halkın doğrudan doğruya kendi hükümetini kuracak başkanı seçerek, millet iradesi değişmeden siyasi manevralar yoluyla hükümetleri değiştirme yollarını kapatmasıdır. Bu aynı zamanda demokratik sistem içinde siyasi istikrarın kurumsallaştıran bir düzenlemedir.

MUHALEFET YAPMAK ZOR MU?

Başkanlık sisteminin en önemli özelliklerinden birisi olan bu yeni düzenleme ile meclis kendi alanına yani yasama faaliyetine ve denetleme işlevine yoğunlaşacaktır; bunun gerçekleşmesi için yapılması lazım gelen uyum reformlarının hızla tamamlanmasının gerektiğinin de altını çizerek, tekrar seçim meselesine dönmek isterim.

Yeni sitemde erken seçim şartlarının nasıl düzenlendiği açıkken; bu şekilde erken seçim istemek, üstelikte girdikleri bunca seçimi kaybettikten sonra özellikle muhalefetin bir seçim daha kaybetmek için acele etmesini nasıl açıklamak gerekir? Bu soruya, başta CHP olmak üzere muhalefet partilerinin kendi iç sorunlarını tartışmaktan uzaklaşmak üzere, başvurdukları bir siyasi sorun çözme yolu olarak buna müracaat ettiklerini söyleyerek, cevap vermek mümkündür. Muhalefetin bu tür çıkışlarını, Türkiye’nin karşı karşıya bulunduğu sorunlara ‘muhalif bir cevap üretmekte’ zorlandığı durumlarda başvurulan, hükümetin izlediği gündem belirleme siyasetini perdelemek, dikkatleri başka yöne taşımak, kamuoyunda yeni tartışma başlatma arayışı olarak, nitelendirmek de mümkündür.

SİSTEM DEĞİŞMEDİ Mİ?

Bu tür erken seçim istekleri hangi maksatla yapılırsa yapılsın, ortada çözülmesi gereken ciddi bir problem bulunmaktadır. Problem şudur: Seçimlerin kaç yılda bir yapılmasını istiyorsunuz? Bugün seçime iki yıldan fazla bir zaman varken, erken seçim istemek, nasıl bir mantıksızlıktır. Bunun iktidar partisine ‘gel bir daha seçime gidelim tekrar kazanırsan kalan bu iki yılı da üstüne ilave ederiz’ gibi, mantıksız saçma bir davet olduğunu görmek zor mudur?

O halde, muhalefetin esas sorunu seçimlerin kaç yılda bir yenilenmesiyle ilgilidir. Muhalefet buna karar verip, yeni bir düzenleme yapılması için yasal süreci başlatırsa anlamlı bir iş yapmış olur fakat daha seçime üç yıl varken başlayıp şimdi bunu iki yıl kala devam ettirmesi mantıklı bir tutum değildir. Kısaca, artık herkesin yeni sistemi anlaması gerekmektedir, bu sistemde seçimler beş yılda bir yapılır ve erken seçimin şartları kimsenin ‘isteğine’ bırakılmayacak biçimde düzenlenmiş bulunmaktadır.

Vedat Bilgin Diğer Yazıları