Yazarlar

Serkan Fıçıcı

Serkan Fıçıcı

serkan.ficici@turkmedya.com.tr

“Yalanlarımız kesildi sallayamıyoruz” derler mi?

Serkan Fıçıcı tüm yazıları

CHP sözcülerinin yönettikleri belediyelerle ilgili “merkezi idare gelirlerimizi kesti, hizmet yapamıyoruz” iddiasının yalan olduğu ortaya çıktı. İBB Meclisi’nde Ak Partili üye Muhammet Kaynar’ın resmi rakamları esas alarak yaptığı açıklamanın üzerinden günler geçti ama İmamoğlu da sözcüsü de çıkıp tek kelam etmedi, edemedi. CHP’liler kulaklarının üzerlerine yatıyor diye bu en temel meselenin kaynayıp gitmesine göz yumulabilir mi?

Olmaz.

Yalanların hüküm sürdüğü ve enformasyon panayırına dönüşmüş iletişim ortamı gerçek bilginin sık ve kararlı tekrarı ile biraz olsun temizlenebilir. Gelelim İBB yönetiminin cevap veremediği gerçeklere... Resmi rakamlara göre Ak Partili Mevlüt Uysal’ın yönettiği İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne merkezi idare 2018 yılında 12 Milyar 577 Milyon Lira göndermiş. Aynı merkezi idare yani Ak Parti Hükümetinin, CHP’li Ekrem İmamoğlu’nun yönetimindeki aynı İstanbul Büyükşehir Belediyesine, 2019 yılında gönderdiği para ise tam 13 Milyar 347 Milyon lira…

Belediyelerin en büyük gelir kalemi vergi paylarıdır.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 yılındaki 19 Milyar 537 Milyon Liralık toplam gelirinin 13 Milyar 347 Milyon Lirasını yani yüzde 70’ni merkezi idareden gelen işte bu vergi payları oluşturuyor. Son bir yıldaki duruma baktığımızda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kasasına giren vergi payı azalmamış aksine yaklaşık 1 Milyar Lira (eski ifadesiyle 1 katrilyon) artmış. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin diğer gelir kalemlerinde de azalma yok, artış var. Mesela taşınmaz satışlarından elde edilen gelirler… Ekrem İmamoğlu yönetimindeki İBB, 2019 yılında belediyeye ait arsaların satışından 3 Milyar 718 Milyon Lira gelir elde etmiş. Bir önceki yıla yani Ak Partili yönetim zamanındaki duruma dönüp baktığımızda ise arsa satışından elde edilen gelirin 2 Milyar 718 Milyon Lira olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Arsa satışlarından belediyenin kasasına giren para bir yıl içinde yüzde 37 artış kaydetmiş. Hani “İBB Meclisi’nde çoğunluk Ak Parti-MHP’li üyelerde bu yüzden İmamoğlu’nun borçlanmasına izin verilmiyor” deniliyordu ya… Meğer bu iddia da diğerleri gibi çürükmüş. Çünkü İBB Meclisi, İmamoğlu’nun 2 Milyar 250 Milyon Lira olan azami borçlanma yetkisinin tamamını kullanabilmesi için onay vermiş.

Şimdi gelelim CHP’nin atarken mangalda kül bırakmadığı yere.

Neresi orası?

İhaleler…

Resmi rakamlara göre CHP’li yönetim ne diyorlarsa tam tersini yapmış. İmamoğlu yönetimindeki İBB, 2019 yılında 5 Milyar 253 Milyon Lira tutan toplam ihalelerin yüzde 30’unu açık usul değil pazarlık yöntemiyle gerçekleştirmiş. En anlaşılır ifadesiyle her üç ihaleden biri adrese teslim olmuş. Sadece İmamoğlu yönetiminin istediği kişilerin girebildiği, rekabete tamamen kapalı bu ihaleler CHP’nin şeffaflık ve hesap verebilirlik iddiasının masaldan ibaret olduğunu ortaya koymaya yeter de artar bile. İmamoğlu yönetiminin 1 yıl içinde ortaya koyduğu rakamsal tablo, İstanbul’un önümüzdeki 4 yılına dair endişeleri artırıyor. Kaçacak yer kalmayınca uykuya sığınırsın da rüyada yakalanmak var. Buraya kadar “gelirlerimizi kesildi, çalışamıyoruz” iddiası ile geldiler. Bundan sonra iş ve hizmet yapamayışlarına gerekçe olarak neyi gösterecekler? “Yalanlarımız kesildi, sallayamıyoruz” demeseler bari!  

Serkan Fıçıcı Diğer Yazıları