Yazarlar

Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu

Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu

yasar.hacisalihoglu@aksam.com.tr

Sarsılmaz Türkiye sevdalısı Özdemir Bayraktar ağabeyimizin ardından

Milli teknoloji hamlemizin öncüsü, Baykar Makine Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Bayraktar Abimizin vefatının derin üzüntüsü içindeyim.

Ömrünü milli teknolojinin üretilmesine adamış emsalsiz değerimizdi Özdemir Bayraktar.

Kabataş Erkek Lisesini bitirdikten sonra girdiği İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Makine Mühendisliği bölümünden çok başarılı bir eğitim süreci geçirerek 1972 yılında mezun oldu.

O günden itibaren ideallerinin doğrultusunda büyük bir gayrete, çabaya, mücadeleye girişti.

Mezuniyet sonrası 2 yıl boyunca İTÜ de Motorlar Kürsüsünde Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın sınıf arkadaşı Prof. Dr. İsmail Hakkı Öz'ün araştırma asistanlığını yaptı.

İçten yanmalı motorlar ile ilgili yüksek lisansını tamamladı ve Türkiye'nin sanayi sektöründe öncü rol üstlenen, Burdur Traktör, İstanbul Segman, Uzel gibi birçok tesisinin kuruluş ve yeni yatırımlar aşamasında teknik yönetici olarak çalıştı.

1986'ta Baykar Makineyi kurdu ve milli üretim hamlesine girişti. Birçok makinenin özgün tasarımları ve üretimini gerçekleştirdi.

İnsansız hava araçları teknolojisine yöneldi. Bu alanda Türkiye'nin ilklerinin üreticisi, öncüsü oldu. Projelerin gerçekleştirilmesinde; prototip aşamasından tasarım aşamasına, yatırım aşamasından üretimin başlamasına kadar uzanan sürecin her safhasında aktif rol üstlenerek liderlik yaptı.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) için ilk insansız hava aracı olan Bayraktar Mini İHA'ları geliştirdi. 2005-2009 yıllarında ar-ge çalışmalarını sahada, Güneydoğu Anadolu bölgesinde askerlerle birlikte sürdürdü ve liderliğini yaptı.

Baykar Makine'nin tüm ürünlerinin, Bayraktar TB2 ve Bayraktar AKINCI TİHA'ya karakterini veren özgün tasarımlarını yaptı.

Hayatı boyunca mühendislik birikimini, yeteneğini, çağın yeni teknolojileriyle buluşturmanın gayretinde oldu. Yılmadı, usanmadı, engellemelere yenilmedi. Açtığı yolda yürüyecek kıymetli evlatlar yetiştirdi. Onlarla her zaman büyük gurur duydu ve daha birçok milli teknoloji ürününün ortaya çıkarılacağına yürekten inandı.

Özdemir Bayraktar; Cumhuriyetin ilk yıllarının savunma sanayisinde yapılmak istenen milli üretim çabasının nasıl durdurulduğunu, küresel güç odaklarının nasıl körelttiğinin bilincindeydi. Üretmenin bağımsızlık olduğunu bilen gerçek bir vatanseverdi. Onun Türkiye sevdası sarsılmaz büyüklükteydi.

Vecihi Hürkuş'ların, Nuri Demirağ'ların, Nuri Killigil'lerin attığı ilk adımların baltalanmasını hep içerledi. Onların başaramadıklarını başarmanın hedefindeydi.

Öyle de oldu. Yetiştirdiği kıymetli evlatlarıyla birlikte dünyanın büyük dikkatini çeken İHA'ların, SİHA'ların, TİHA'ların ve daha birçok eserin ortaya çıkmasını başardı.

Onu asla unutmayacağız.

Çok kıymetli Büyüğümü, dürüstlük ve mertlik abidesi Özdemir Bayraktar Ağabeyimi, memleket sevdasıyla yoğrulmuş sohbetlerimizi çok özleyeceğim.

Eserleriyle, Türkiye sevdasıyla, istiklal tutkunu mücadele ruhuyla, sarsılmaz inancıyla, üstün zekası, yeteneği ve dostluğuyla, yiğitliğiyle Onu hiç unutmayacağım ve her daim yüreğimizde yaşatacağım.

Açtığı yolda kıymetli evlatları ve onların önderliğini yaptığı Türk gençliği, tam bağımsız Türkiye davasının, istiklal yürüyüşünün neferleri olmaya devam edecek.

Rabbim Özdemir Ağabeyimizi rahmetiyle sarsın, Peygamber Efendimize cennette komşu eylesin inşallah...

Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu Diğer Yazıları