Yazarlar

Seçimin sonuçlarına yönelik İstanbul tartışması sürüyor. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) son kararı durumu netleştirecek ve tartışmanın belki de seyri değişecek. 

Bu süreçte bir kez daha ortaya çıkmıştır ki, Türkiye’nin kurumlarını, mevcut sistemini tartışmaya açmak, birbiriyle tartışmalı, çatışmalı hale getirmek Türkiye’nin geleceğini karartmaya çalışanların gayreti durumunda. Bu noktada FETÖ artıkları, kaçkınları, kriptoları, maskelileri arkalarındaki diri ve canlı olan küresel desteğin cesaretiyle davranmaya gayret ediyor. Her tartışmalı konudan gerilim üretilmesine ve bunun kurumsal yıpratılmayla mümkünse kaosa sürüklenmesine yol açması en büyük beklentileri. 

Bu seçim için, “köprüden sonraki son çıkış” laflarını eden FETÖ mensuplarının ülke içinde harekete geçireceği acı ama gerçek hâlâ birçok unsurun varlığı kaygılarımızı, şüphelerimizi artırıyor. FETÖ mücadelesinde kurumsallaşmanın ertelenemez bir zorunluluk olduğuna hep işaret ettik. Bugün de bu gerçek yine önümüzde duruyor. FETÖ mücadelesi, içeriğiyle, biçimiyle, sonuçlarıyla son derece titiz ve sorumluluk duygusu içinde yürütülürken;  akılla, bilinçlice, adilce, hiç kimseyi kayırmadan, haksızlıklar üretmeden, vicdanları yaralamadan soğutmadan, savsaklamadan sürdürülmek zorunda. Bu noktada, peşinen kurumlarında artık FETÖ’nün izi kalmamıştır açıklamaları yapanların bir kez daha düşünmeleri gerekir. Toplumun her alanında, kurumların tamamında virüs temizliği niteliğinde, mağdurlar üretmeden kılı kırk yararak, gerçek örgüt irtibatlılarının saptanması mücadelenin vazgeçilmez gereğidir. Siyasette, üniversitelerde, yargıda, TSK’da, Emniyet’te, mülkü idarede,  sağlıkta, eğitimde, sendikalarda ve bakanlıkların tüm teşkilatlarında, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında köklü, derin, kılcallara kadar inebilen, yeni sızmaları da önleyebilecek şekilde sistemli bir virüs taraması niteliğinde mücadele tesis edilmelidir. Bu noktada; Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümamiral Cihat Yaycı tarafından geliştirilen FETÖMETRE sisteminin her kurumda ve o kurumun özelliklerine göre uyumlandırılarak kullanılması mücadele için son derece önemlidir. Bunun için bir merkezin kurulması ve bu merkezde ekip çalışmasıyla son derece titiz ve asla mağdurlar üretmeden gerçek kriptolara ulaşılması gerekmektedir. Bu noktada hukuki düzenlemelerin yapılması da şarttır. Örneğin terör örgütü mensupluğundan hüküm giyenlerin, örgüt iltisaklı olanların seçme seçilme pozisyonları yeniden düzenlenmelidir. 

Bu arada KYK’la ihraç edilenlerin yargı kararıyla haksızlığa uğradıkları kesinleşenlerin mağduriyetleri süratle giderilmelidir. FETÖ davalarında kamu vicdanını sarsan tahliyeler, beraatler, özellikle bazı varlıklı simalara yönelik bu noktadaki bazı yargı kararları toplum vicdanın da karşılık bulmamaktadır. Hiç kimsenin 250 şehidimizin kemiklerini, 2703 Gazi’nin yüreğini sızlatmaya hakkı da yoktur haddi de.   

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın FETÖ mücadelesindeki kararlılığından içten içe rahatsız olanların maskeleri düşürülmelidir. Bu kripto unsurların sistem içindeki etkin konumları süratle köreltilmelidir. Bu noktada yargının son derece titiz, adil ve hızlı işlemesi esas olmalıdır. 

Asla umutsuz değiliz. Türkiye sevdalıları her daim içinde bulundukları kurumlarının milli karakterini sarsılmaz kılmaya ve ülkesinin, milletinin geleceğine sahip çıkarak, istiklal yürüyüşünü inançla sürdürmeye yeminlidir.      

Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu Diğer Yazıları