Yazarlar

Prof. Dr. Cevdet Erdöl

Prof. Dr. Cevdet Erdöl

Osmanlı Şamarı!

Milli değerlerimiz vardır: milletçe ardına düştüğümüz, yüreğimize bastığımız, acısını acımız, sevincini gönül ilacımız bildiğimiz değerlerimizdir bunlar. Bir Mehmetçiğimiz, bir polisimiz ve milli formayı terleten bir evladımız da aynen bu kabilden kabulümüzdür.

Bir infial sebebi olabilecek vaka üzerine bu haftaki köşemi aşağıda mide bulandıran bir habere ayırdım sevgili okurlarım.

Geçtiğimiz günlerde Ümit Milli Takımımız ile Galatasaray özel bir maçta karşı karşıya geldi. İlk yarısı golsüz sona eren mücadelenin ikinci yarısında ise saha tam anlamıyla karıştı ve maç yarıda kaldı. Detaylar şöyle:

Maçın 70. dakikasında Galatasaray’lı Marcao’nun kendisine sert girdiği iddiasıyla milli oyuncumuz Halil Dervişoğlu’na tokat attığı iddia edildi. Bu olay sonrası iki takım oyuncuları arasında uzun süre arbede yaşandığı, teknik direktörlerin oyuncuları yatıştırmaya çalıştığı ve nihayet 70. dakikada maçın yarıda kaldığı bilinmektedir. Çünkü, Ümit Milli Takım teknik direktörü takımı sahadan çekmiştir.

Bu iş kolayca kapanacak basit bir olay değildir.

Bu vahim bir olaydır ve her ne hikmetse kamuoyundan gizlenmeye çalışılmaktadır. TFF, basın, Galatasaray, Ümit Milli Takım… sessizliğe bürünmüştü... ta ki bir başka teknik direktörün başka bir milli futbolcuyu kaynak göstererek olayı kamuoyuna duyurmasına kadar.

Yüreği milli forma için atan bir evladımızın, üzerinde milli forma varken başka bir futbolcudan tokat yemesi, her ne sebeple olursa olsun asla kabul edilir, yenilir yutulur bir lokma değildir, olamaz!

Marcao’nun ekmek yediği, nimetlerinden istifade ettiği, havaalanlarında omuzlarda taşındığı bu ülkenin gencecik bir futbolcusuna ( hele hele üzerinde milli formamız varken) karşı haddini aşması skandal bir olaydır, üstü örtülemez.

Kibir abidesi kişilerce olayın faili adeta sahiplenilirken TFF ve spor yetkilileri adeta üç maymunu oynayarak sessizliğe bürünüyor.

Bu minare bu çuvala sığmıyor beyler.

Olay vahimden öte bir olaydır.

Bu maçın hakeminin ve gözlemcilerinin hadiseyi TFF’ye raporlayıp raporlamadığını bilmiyoruz. Maçın tatil edilmesinin gerekçesini ne olarak yazmışlardır ! Hakem herhangi bir kart uygulaması yapmış mıdır? Kart gösterilmeyse, ülke futbolumuzda sözün bittiği yere gelmişiz demektir!

Basından takip ettiğimiz kadarıyla TFF bu konuda henüz herhangi bir açıklama yapmamıştır.

Ülkenin futbol zeminine nizam vermesi gereken TFF yöneticileri, olayı detaylı bir şekilde kamuoyuna sunmak yerine, milli bir ayıp olarak saklamayı tercih etmektedirler.

Bu tokatla, geçen hafta gündeme getirdiğim beyaz kart teklifimi yinelerken bu ve benzer olaylar için ise kart rengi bulmakta zorlandığımı da ifade etmek istiyorum.

Etik değerlerle çelişen bir futbol, milli mücadelenin parçası değil, paçavrası olur ancak!

Milli değerlerimizin sportif zemindeki numunesi milli futbolcularımızın yüzüne değen en küçük bir fiskenin bedeli cezai müeyyideler ile karşılık bulmazsa, bu karşılık, sine-i milletin “Osmanlı Şamarı” olarak müsebbiplerin arsız yüzünde patlayacaktır. Bu böyle biline!

Son söz;

Olayın görüntüleri bir an önce kamuoyuyla paylaşılmalı ve sorumluları en ağır şekilde cezalandırılmalıdır.

Olay, şeffaf bir şekilde ortaya konmadığı takdirde, temiz futbol, fair play gibi lafların karın doyurmadığını bir kez daha anlamış olacağız.

TFF gerekeni yapmadığı takdirde Gençlik ve Spor Bakanımız Sn Muharrem Kasapoğlu gerekeni zaten yapar diye düşünüyorum.

Prof. Dr. Cevdet Erdöl Diğer Yazıları