Yazarlar

Prof. Dr. Cevdet Erdöl

Prof. Dr. Cevdet Erdöl

‘İki bin yirmi bir'likte güzel…

Her yaşın güzellikleri, imtihanları, ders çıkarılacak tecrübeleri vardır. Ve her yaş, barındırdığı birikimleri bir sonraki yaşa teslim eder. Yıllar da böyledir sevgili okurlarım. Bazı yıllar için “ne yıldı be! bereketten dallar kırıldı” derken, bazı yılları ise kuraklıklarla anarız. İçinde bulunduğumuz ve geride bırakmaya hazırlandığımız 2020 yılını “pandemi” ile hatırlayacağız anlaşılan. 2021 geliyor diye umutlanıyoruz elbet. Savaşların, zulümlerin, cinayetlerin, pandemi ve tüm marazların son bulmasını niyaz ediyoruz Rabbimizden.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da yeni yıl kutlamalarının eski alışkanlıklarına dikkat çekmek istiyorum.

MİLLİ PRANGA!

Milli (!) Piyango, toto, loto, iddia, ganyan... türünden şans oyunları her geçen gün biraz daha yaygınlaşarak adeta kişilerin geleceğine pranga vurmakta ve yeni yüzleriyle milletimizi eksiltmeye, eskitmeye devam etmektedir. Değişmeyen bir tablo var hep bu bataklıkta “umut rüzgârı ile şekillenmiş” ve mottosu hep “hayatımızı değiştirmek”. Yeni yıla zengin girmek gibi bir zorunluluğumuz varmış gibi yediden yetmişe her kesimden, her insana umut empoze edilir. Ve zenginlik sadece kolay yoldan ve emeksiz, zahmetsiz elde edilebilen bir mefhum gibi bir algı oluşturulur.

Yılbaşı vaatlerine kananların hayatları da değişir mi, değişir elbet! Kamuoyunun da yakından takip ettiği üzere bu insanlara “sadece piyango vurmaz” … Bunların pek çoğuna piyango ile birlikte farklı şeyler de vurur! … Geçmiş çekilişlerin çok büyük talihlilerinin (!) bir anda elde ettikleri emeksiz zenginliklerinin nasıl da bir imtihana dönüştüğünü yeniden hatırlatmakta fayda var.

Milli Pranga diyebileceğimiz Piyango, Spor Toto, İddaa, Loto’dan başlamak suretiyle her türlü talih oyunu, kumar, sanal kumar gibi habis urları alın teri ile yaşamayı gaye edinmiş şerefli milletimizin temiz bünyesinden kesin ve kararlı bir şekilde söküp atmalıyız. Bu tip hayat kumarı satan yerleri tıpkı alkol satan, nargile satan yerler gibi değerlendirip, çocuklarımızı uzak tutmamız gereken tehditler olarak görmeliyiz. Bu tip şans oyunlarını çocuklara oynatanlara devletimizce cezai yaptırımlar azami ölçüde ve büyük bir titizlikle uygulanmalıdır.

ŞİDDET VE ÖLÜM İÇEREN KUTLAMA OLMAZ!

Ve başka tehditler vardır böylesi günleri kabusa çeviren: Havai fişek, tabanca sesleri. Eğlencenin bir işkenceye dönüşmesi için ellerinden geleni yapar bazı duyarsızlar. Patlayıcı ve ateşleyici “silahlarla” iyi dilekleri yaralanma ve ölüm eşiğine taşırlar, güle oynaya! Lütfen kutlama ruhuna aykırı tüm ateşli ve patlayıcı obje, silah,” oyuncak” her ne varsa uzak duralım!

YILBAŞI BAĞIMLILIĞA MERDİVEN OLMASIN!

Tazecik genç zihinlerimiz için ve ömründe kötü alışkanlık edinmemiş insanlar için de bu zamanlar bir tehdittir. Yılbaşı kutlamalarının yapıldığı ortamların (ev, otel ...) kutlama anlayışı eğer; sigara, alkol, uyuşturucu maddeler ihtiva ediyorsa, o gün ikram edilen bir sigara, bir yudum içki insanları “bağımlılıkla” yüz yüze bırakabilir. Dikkat edelim sevgili okurlarım, hem de çok dikkat edelim. Bir kereden bir şey olmaz demeyelim. Her şey, bir kereyle başlar!

SAHTE İÇKİ FELAKETİ

Milletimiz zararlı alışkanlıklardan uzak dursun, bulaşan varsa kurtulsun diye yürütülen mücadele karşısında, adeta “siz ne yaparsanız yapın, biz kendi cebimizi düşünerek, insanların ölümü pahasına sahtesini yaparız” diyen ölüm tacirleri yılbaşı geceleri için özellikle hazırlık yaparlar. Sahte içki üreticilerinden bahsediyorum. Çünkü bunlar yılbaşı gecelerini sahte pazarlarının nirvanası olarak görmektedirler. Aslından ve sahtesinden korunalım, koruyalım... Çünkü sonuçları çok acı, çok!

Yeni yıla yeni ve kocaman gelecekler yeşertmek için gireceğiz inşallah. Geride bıraktığımız gün, ay, yıl ve yıllar içinde memleketimiz için, insanlık için, Allah için ne yaptığımızın muhasebesini yaparak…

Bize yakışanı, yakıştığı gibi yaparak hem de! Umutlarımızı sayılara değil, sayıların da Rabbi olan Allah’a emanet ederek. Bir yıl var başlamayı bekleyen. Ve bizi, biz olduğumuz için değerli kılan bir medeniyet var arkamızda. Hayır olsun bu yıl. Zulüm olmayan, terör olmayan, ihanetsiz, hastalıksız ve savaşsız; umutlu, kardeşçe, barış içinde, sağlık ve afiyet içinde inşallah. Haydi Bismillah! 

Prof. Dr. Cevdet Erdöl Diğer Yazıları