Yazarlar

Prof. Dr. Cevdet Erdöl

Prof. Dr. Cevdet Erdöl

Futbolda küme düşmek yok. Ya gözden düşmek!

10 Mayıs 2020 tarihinde yazdığım köşe yazımda TFF’nin büyük bir acelecilikle profesyonel liglere devam kararı almasını eleştirmiş ve TFF yönetimine yakın temas sporlarının en önemlisi olan futbola ve liglere hangi gerekçelerle devam kararı aldığını kamuoyuna açıklama çağrısı yapmıştım.

Yazımda koronavirüs pandemisinin kulüpleri ve futbolcuları ekonomik, fiziksel ve psikolojik anlamda olumsuz etkileyeceğine dikkat çekmiş ve Fransa, Belçika ve Hollanda’da olduğu gibi ligin tescil edilmesi gerektiğini yazmıştım.

TFF yetkilileri, benim gibi aynı kaygıları dile getiren pek çok uzmanın görüşlerini dinlemeyerek ligleri tamamladı.

Ligler tamamlanmasına tamamlandı ama geçtiğimiz günlerde, TFF dünyada eşine rastlanılmayan garip bir uygulamayı açıkladı. TFF, Koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkilediği alanlardan birinin de spor olduğunu belirterek Süper Lig dahil tüm liglerde küme düşmenin kaldırıldığını ilan etti.

Şimdi cevaplanması gereken iki önemli soru şudur: Pandemiden küme düşenler etkilendi de şampiyonluğa oynayan takımlar etkilenmedi mi? Bu takımların günahı neydi? Küme düşmeyeceği garantilenen takımlar marifetiyle Süper Lig manipüle mi edildi?

Aynı yazımda vurguladığım bir diğer önemli konu ise antrenman eksiği olan futbolcularda oluşabilecek olan sakatlıklar ile ilgili idi. TFF tarafından, adeta yangından mal kaçırırcasına alelacele başlatılan liglerde antrenman eksikliği nedeniyle sakatlanan pek çok futbolcunun durumu (ki içlerinde en dramatik sakatlığı yaşayan Fernando Muslera oldu ) bu kararı alanların vicdanlarını acıtmadı mı?

Elbette yaşananların tek açıklaması var: Lideri değiştirmek için ligi oynatıp şampiyonluk dışında olanları kurtarmak için pandemiyi kullanmak! Bunun için sahadakiler kadar masa başındakilerin de kullanıldığı aşikardır.

Küme düşmenin kaldırılacağı kararının ne zaman alındığının, hangi ortamlarda tartışıldığının kamuoyu tarafından bilinmesinde de fayda vardır. Ekonomik sonuçları olan ve işleyen futbol sistemiyle bu derece oynamak bir anda verilmiş karar olmasa gerek!

Sonuç olarak pandemi sürecinde düşenin dostu olma (!) hamlesi daha farklı yollarla da izah edilebilirdi. Ligin üstünü kıvamına getirdikten sonra, merhamet maskesi ile “düşmeyi” iptal edenlerin düştüğü durumu ve niyetlerini hangi kelimeler ifade eder, taktiri kamuoyunun vicdanına bırakıyorum.

Pandemi sürecinde “Hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını” öğrenmiştik. Ama görüyoruz ki “Maskeli Komedi” değişmeden yoluna devam etmektedir! Belli hakemlerin iş bitirmek için belli maçlara atanması gibi pek çok ikircikli ve tarafgir yaklaşımlarla sonuca gitmeyi meziyet bilenler hala işinin başında! Unutulmaması gerekir ki, ateş herkesi ve her nesneyi yakar.

Bir salgının düşme hattını etkilemesi; ama şampiyonluk yarışını es geçmesi ancak kendi çapını, menfaat yolculuğuna adapte etmiş zihinlerin inanacağı türden bir kandırmacadır! Bu nasıl bir pandemidir ki ligin alt sıralarını etkilemiş, ancak üst sıralarını es geçmiş!

Anlaşılan o ki, bu kararı alanlar kendilerini kandırmayı başarmışlar. Ancak bu mızrak bu çuvala sığmadı, tıpkı çuvalladıkları diğerleri gibi...

Futbolda küme düşme olmadı, ancak itibarlarda küme düşmesine yol açtı!

Selametle kalınız… 

Prof. Dr. Cevdet Erdöl Diğer Yazıları