Yazarlar

Cevdet Erdöl

Cevdet Erdöl

Dünya’ya insanlığı öğreten ülke: Türkiye

Dünyada her yıl yapılan insani yardımların haritasını çıkaran İngiltere merkezli Kalkınma İnisiyatifleri Örgütünün raporuna göre, Türkiye geçen yıl yaptığı 8,07 milyar Dolar yardım ile dünyada en çok insani yardım yapan ülke konumuna yükseldi. 

Sıralamada Türkiye’yi 6,68 milyar Dolar ile ABD, 2,99 Dolar ile Almanya ve 2,52 milyar Dolar ile İngiltere izlerken, Avrupa Birliği kurumları 2,24 milyar Dolar ile dördüncü sıraya geldi. Türkiye insani yardımların milli gelire oranı temelinde yapılan sıralamada da yüzde 0,85 ile birinci sırada gelirken, en yakın takipçileri Norveç ve Lüksemburg için bu oran sadece yüzde 0,17’de kaldı. ABD ise bu sıralamada yüzde 0,04 ile 19’uncu konumda yer aldı. 

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke Türkiye’nin bu başarısını, ““Dünya ve Birleşmiş Milletler sistemi tarafından Türkiye’nin başta Suriye’den olmak üzere dünyanın farklı yerlerinden mültecilere olağanüstü ev sahipliği yaptığı kabul ve tasdik edildi. Bundan dolayı çok çok memnunuz. Biz bunun Türkiye gibi cömert ve misafirperver olmayan dünyanın diğer ülkeleri için olağanüstü bir örnek olduğuna inanıyoruz. Dolayısıyla özellikle Türk insanına ve hükümetine mülteciler için gösterdikleri çaba için teşekkür ediyoruz.” ifadeleriyle bütün ülkelere örnek gösterdi. 

Bu rapor hiç şüphesiz stratejilerini kan ve gözyaşı üzerine şekillendiren BM Daimî üyelerine karşı Sayın Başkanımız tarafından sürekli dillendirilen “Dünya 5’ten büyüktür”, “Türkiye, Türkiye’den büyüktür!” gerçeğinin ete kemiğe bürünmüş hali ve tüm dünyaya ilanıdır. 

Bu başarı aynı zamanda ülkemizin son 16 yıllık istikrarının da eseridir. 

Çok şükür, yüksek liderliğiyle ülkemize “Dünyanın En Cömert Ülkesi” unvanını kazandıran köken, inanç, dil ve meşrep ayrımı gözetmeden, dünyada kendine uzanacak bir yardım eli arayan tüm mazlumların ve mağdurların yanında olan, mazlum milletlerin ortak değeri bir Başkanımız var. 

Çok şükür Dünyanın neresinde mazlum ve gözyaşı varsa orada olan TİKA, AFAD, Kızılay, İHH … gibi yardım kuruluşlarımız var. 

Çok şükür ‘’Vefalı Türk Geldi Yine. Selam Türk’ün Bayrağına...’’ türküsünü doğrularcasına seferber olan asil ve ensar bir milletimiz var. 

Dünyanın bu rapordan çıkaracağı çok büyük dersler bulunmaktadır. 

Bir milyar insanın açlık ve susuzluk çektiği, her dört saniyede bir kişinin açlıktan öldüğü, aç insan kalmaması için yılda sadece 30 milyar doların bulunamadığı bir dünyada “Dünyanın en cömert ülkesi” Türkiye’yi örnek almak insanlık ailesi için önemli bir fırsat olacaktır. 

Çünkü bir çocuğun, bir insanın dahi açlıktan, susuzluktan dolayı ölmesi tüm insanlık adına utanç tablosundan başka bir şey değildir. 

Militarizme, lüks tüketime, israfa trilyon dolarların harcandığı bir dünyada aç insan kalmaması için 30 milyar doları bulamayan insanlık asla masum değildir. 

İşte bu yüzden Sayın Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın BM kürsüsü başta olmak bulunduğu her ortamda “Dünya beşten büyüktür” diye haykırması tüm insanlığın, tüm devletlerin ve özellikle BM’nin 5 daimî üyesi olan ülkelerin ibret ve ders alması gereken bir gerçeğin ifadesinden başka bir şey değildir. 

Ancak ne var ki egemen dünya (ikiyüzlü mü desem, yüzsüz mü desem bilemiyorum) bu gerçeğe kulaklarını tıkamış, duymazlıktan gelmektedir. 

İnsanlık adına asıl utanılacak şey de budur. 

Kim ne yaparsa yapsın biz ecdadımızdan aldığımız emanetin gereği olarak, Ensar ruhuyla dünyanın neresinde olursa olsun haksızlığa, açlığa, susuzluğa, baskıya, zulme, tacize, insan hakları ihlallerine maruz kalan mazlumların yanında olmaya, onların acılarını dindirmek için her türlü girişimde bulunmaya devam edeceğiz. 

Sağlık ve afiyet içinde kalınız.

Cevdet Erdöl Diğer Yazıları