Yazarlar

Prof. Dr. Cevdet Erdöl

Prof. Dr. Cevdet Erdöl

Artık Somali hasta değil 'Doktor!'

Birkaç gün önce gönül coğrafyamızda müstesna bir yere sahip Somali’nin başkenti Mogadişu’daydık. 

Sultan Abdülhamid Han’ın İslam ve mazlum coğrafyaların sağlık profesyoneli ihtiyacını dert edinerek 1903 yılında kurduğu Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane’nin bugün sahip olduğumuz imkânlarla daha ileriye taşınmasına müteveccih bir uygulama olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın bizatihi talimat ve destekleri ile kurulan üniversitemizin Somali’de açtığı Mogadişu Recep Tayyip Erdoğan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu mezuniyet törenine katıldım. 

Ülkemizin yurtdışında açmış olduğu ve eğitim dili Türkçe olan ilk yüksek öğretim kurumunun meyveleri olan öğrencilerimizi mezun ederek Somali sağlık sistemine entegre etmekten ülkem ve milletim adına gurur duydum, duygulandım. 

Küresel vampirler tarafından ötekileştirilmiş, renklerine mahkûm edilmiş, yeraltı zenginlikleri ile birlikte gelecekleri de sömürülmüş; pırıl pırıl zihinlerin, aynı medeniyetten beslenen kardeşleri ile gönül köprüleri kurarak inşa ettiği eğitim ve ülkü birlikteliğinin yansıması olan yüksekokulumuzdan 24’ü Anestezi Programı,18’i Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programından olmak üzere toplam 42 Öğrencimiz mezun oldu. Bu öğrencilerin dışında 14 öğrencimizde ağustos ayı sonunda mezun olacak böylelikle 56 sağlık personelini Somali sağlık sistemine kazandırmış olduk. 

Somali devletinin sağlık sisteminin en önemli ihtiyacı olan uzman hekim açığının giderilmesi amacıyla da Sağlık Bakanlığımız ve üniversitemiz elbirliği yaparak orada uzmanlar yetiştirmektedir. Halen 22 branşta 87 asistan uzmanlık eğitimi almakta ve belli bir dönem ülkelerinde eğitim aldıktan sonra Türkiye’ye staja gönderilmektedir. Nitekim beş asistan eğitimlerini pekiştirmek, el becerilerini artırmak üzere halen Türkiye’de bulunmaktadırlar. 

Bu vesile ile ecdat mirasını Somali’de göklere çıkaran Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, ilgi ve destekleriyle işlerimizi kolaylaştıran Sağlık Bakanımız Sn. Fahrettin Koca’ya, YÖK başkanımız Prof. Dr. Yekta Saraç’a, mezuniyet törenimizi teşrifleriyle onurlandıran Somali Büyükelçimiz Mehmet Yılmaz’a, Somali Sağlık Bakanı Fewziye Nur’a, Maarif Vakfı Başkanı Birol Akgün’e, TİKA’ya, Yunus Emre Enstitüsüne ve eğitimi bizatihi veren değerli hocalarımıza şahsım ve üniversitemiz adına teşekkür ediyorum. 

Değerli okurlarım, Somali’de bir mezuniyeti değil Türkiye’nin ecdat mirasını bayrak bayrak dalgalandırışının dünya coğrafyası üzerindeki tezahürünü kutladık. 

Bu tören bir diploma nezdinde yalnız olmadığını belgeleyen, kendisine uzanan kardeş eli ile güçlenen, kendine açılan yaralarla meşgul iken artık yaralar sarmaya memur olan sağlık ve insanlık hadimi genç yarınların geciktirilmiş dünlerine atılan kutlu ve mukaddes bir adımdır. 

Sınırlarını kürre-i arz olarak belirlemiş, hizmet alanını insanlığın tamamı ile ifade etmiş, en zor zamanlarda dahi yardım elini ve ilime, insana yardım düsturunu asla mazlum ve ihtiyaç sahibi coğrafyalardan eksik etmemiş 2. Abdülhamid Han’ı açtığı bu kapı ve kapılar için rahmet ve minnet ile yad ederken bunun bir başlangıç olduğunu ve ecdadımızın ardında attığımız ve dahi atacağımız adımların mütevazı ama elzem bir adımı olarak büyüyerek devam ettirme gayretinde olacağımızın bilinmesini isterim. 

Biz kollarımızı açmaya, karşılıksız sevmenin adresi olmaya devam edeceğiz...Susuz coğrafyalara su kuyusu açarak susuzlukları giderdiğimiz gibi ilim ve bilim yuvaları açtıkça da susamış dimağları hapsedildikleri kuyulardan çıkaracağız. 

Selametle kalın!  

Prof. Dr. Cevdet Erdöl Diğer Yazıları