Yazarlar

Okan Güray Bülbül

Okan Güray Bülbül

Yıl içinde yeni işe girenler dikkat, vergi borcu çıkabilir

Vergi daireleri, iş değiştirdiği için vergi dilimi sıfırdan başlatılan veya birden fazla işverene bağlı çalıştığı için gelir vergisi eksik olanları görüşmeye çağırıyor. Bunun sebebi ise, yeni işverene eski ücretin söylenmemesi.  

Bugünlerde bazı çalışanlara vergi dairelerinden ‘görüşmeye çağrı’ yazıları geliyor. Bu yazıların muhatapları yıl içerisinde iş değiştiren veya birden fazla işverene bağlı olarak çalışanlar. Vergi daireleri iş değiştirdiği için vergi dilimi sıfırdan başlatılan ve birden fazla işverene bağlı olarak çalıştığı için gelir vergisi eksik hesaplanan kişileri görüşmeye çağırıyor ve eksik beyan edilen tutarlar için pişmanlıktan da yararlanarak beyanname doldurulmasını sağlıyor.  

ESKİ ÜCRET SÖYLENMİYOR 

Ayrıca bu kişilere pişmanlık indiriminin uygulanması da son derece yerinde. Çünkü pek çok kişi iş değiştirdiğinde yeni işverenine eski işyerinde aldığı ücretleri söylemesi gerektiğini bilmiyor. Yıl içerisinde iş değiştiren bir kişinin gelir vergisi, önceki işvereninden aldığı ücretlerle yeni işverenden alacağı ücretler toplanarak vergilendirilmek durumunda. Ancak genellikle işçiler yeni işverenlerine vergi matrahını yani eski işyerindeki ücret gelirlerini beyan etmiyorlar.

YÜZDE 15’TEN BAŞLATIYOR

Bu durumda işveren de sanki çalışan yeni işe girmiş gibi muamele yapıyor ve vergi dilimini sıfırdan yani yüzde 15’ten başlatıyor. İşte bu nedenle kişinin vergi dilimi düşükten hesaplanmış oluyor ve işçi eksik gelir vergisi ödüyor.

Birden fazla yerde çalışan için de geçerli

Yıl içinde iş değiştirenlerin yanı sıra birden fazla işverene bağlı olarak çalışan ve ücret alan çalışanlar için de eksik vergi ödenmesi söz konusu oluyor. Örneğin 2018’de iki işverene birden bağlı olarak çalışan bir kişinin ikinci işvereninden elde ettiği ücretin 34.000 TL’ye kadar olanı beyana tabi değil. Ancak ikinci işverenden alınan ücret 34.000 TL’yi geçiyorsa bu durumda kişinin bu tutarı beyan etmesi gerekiyor. Çalışanlar bu tutarlara ilişkin beyanname vererek eksik ödedikleri gelir vergisi tutarlarını ödemeye çağrılıyor. Pek çok kişi vergi dairesinden yazı gelince endişeye kapılıyor. Ancak bu durum vergi kaçırılması veya başka bir konuyla ilgili değil.

Pişmanlık indirimi önemli

Eksik ödenen tutarlara ilişkin pişmanlık indirimi de uygulanıyor. Çalışanlar bundan sonra yıl içerisinde iş değiştirdiklerinde ve birden fazla işverene bağlı olarak çalıştıklarında önceki işyerindeki kümülatif vergi matrahlarını ve diğer işverenden aldıkları ücretleri işverenlerine söylemeli ve buna göre işlem yapılmasını sağlamalılar.

Eksik tutar nasıl hesaplanıyor? 

Örneğin 2018’in ocak-şubat-mart aylarında 4.000 TL brüt maaşla çalışan bir işçi, mayısta başka bir işyerine girmişse, eski işyerinde aldığı maaşların toplamı olan 12.000 TL kümülatif vergi matrahına yeni işyerinde alacağı ücretin eklenerek gelir vergisi hesaplanması ücretinden kesinti yapılması gerekiyor. Ancak işveren sanki o yıl içinde işçi ilk kez maaş alıyormuş gibi işlem yaparak yüzde 15 üzerinden gelir vergisi hesaplarsa, işçinin ödemesi gereken vergi düşük hesaplanmış oluyor. Bu örnekte, işçinin yeni işyerinde aldığı 4.500 TL’lik ücretten toplamda 760 TL vergi kesintisi yapılması gerekiyor. Ancak yeni işveren yıl içerisinde işçi ilk kez ücret geliri elde ediyormuş gibi 4.500 TL’yi yüzde 15 üzerinden vergilendirirse bu durumda işçiden 675 TL gelir vergisi kesiliyor. Bu durumda vergi dairesi eksik kesilen 85 TL’yi talep ediyor.

Okan Güray Bülbül Diğer Yazıları