Yazarlar

Okan Güray Bülbül

Okan Güray Bülbül

Kısa çalışmada emekliliğe dikkat!

Şirket sahibi ya da ortağı olduğu halde kendi şirketinde SSK’lı gösterilenler kısa çalışma ödeneği alırsa SSK’lılıkları kesilir ve Bağ-Kur devreye girer. Bu nedenle emekli olacakları tarih uzayabilir.

Koronavirüs salgını nedeniyle kapatılan ya da işleri azalan pek çok işyeri kısa çalışmaya başvurdu. Başvuru yapan firmaların önemli bir bölümü de 1 ila 5 çalışanı olan küçük işyerleri. Küçük işyerlerinde, işyeri sahiplerinin önemli bir bölümü kendi şirketinde ya da başka bir şirkette kendilerini SSK’lı gösteriyor. SSK’lı olarak emekli olmak Bağ-Kur’a göre daha kolay olduğu için bu yönteme başvuruluyor. İşte şirket ortağı ya da şirket sahibi olduğu halde kendi şirketinde ya da başka bir şirkette SSK’lı gösterilenler kısa çalışma ödeneği almaya başlarsa SSK’lılıkları kesilir ve Bağ-Kur devreye girer.

PRİM BORCU ÇIKABİLİR

Kendi işyeri olan veya anonim şirketin yönetim kurulu üyesi ortağı veya limited şirket ortağı olanların Bağ-Kur’lu olmaları gerek. Bu, bir tercih değil zorunluluktur. Özellikle şirket ortakları çoğu kez bu zorunluluğu bilmedikleri için Bağ-Kur tescillerini yaptırmayıp prim ödemiyor. Sonrasında prim borcu çıkıyor. Kendi şirketi olanlar, kendi hesabına çalışanlar, esnaflar; kendi şirketlerinde 1 Ekim 2008’den önce SSK’lı olmuşlar ve 1 Ekim 2008’den bu yana primlerinde bir gün dahi kesinti olmamışsa, SSK’lılıkları geçerlidir. Yani SSK’lı olarak emekli olabilirler.

EKİM 2008 SONRASI İÇİN

1 Ekim 2008’den sonra ise bir kişinin kendi işyerinde, ortağı olduğu limited şirketinde veya yönetim kurulu üyesi ortak olduğu anonim şirketinde SSK’lı olması mümkün değil. SGK tespit ettiğinde kişinin SSK statüsünde ödediği primler Bağ-Kur’a aktarılıyor ve SSK’lılığı iptal ediliyor. Bu durumda SSK’dan emekli olacağını düşünen kişilerin primleri iptal edildiği için Bağ-Kur’dan emekli olmaları söz konusu oluyor veya SSK’dan emekli olabilmek için 3.5 yıl daha prim ödemek durumunda kalıyorlar.

İKİ STATÜ BİRLİKTE OLABİLİR

Kendi şirketinde ya da ortağı olduğu şirkette SSK’lı olamayanlar, başka bir şirkette SSK’lı çalışabilir. 1 Mart 2011’den sonra SGK sigortalılık çakışmalarında ‘önce başlayan geçerlidir’ hükmünü değiştirdi. Bu tarihten sonra bir kişi aynı anda hem Bağ-Kur’lu, hem SSK’lı olmayı gerektirecek şekilde çalışıyorsa SSK’lı olarak kabul ediliyor.

ÖDENEK İÇİN EMEKLİLİK TARİHİNİZİ UZATMAYIN

Kendi şirketi olan ve Bağ-Kur’lu olması gerekirken kendi şirketinde ya da başka bir işyerinde sigortalı gösterilenler kısa çalışma ödeneği almamalılar. Aynı şekilde limited şirket ortakları ya da anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi ortakları bu şirketlerde ya da başka şirketlerde SSK’lı gösteriliyorlarsa kısa çalışma ödeneği almamalılar. Aksi takdirde Bağ-Kur’lulukları devreye girecektir ve bir daha kendi şirketlerinde SSK’lı gösterilemezler. Bu nedenle son 1261 gün kuralı nedeniyle SSK’lı emeklilikleri zora girecek ve emeklilik tarihleri gecikecektir.

MUTLAKA KONTROL EDİN

Tüm bunlara takılmamak için limited şirketlerde ortaklığı bulunan, anonim şirketlerde yönetim kurulu üyesi olan kişiler sigortalılıklarının hangi şirkette olduğunu ve bu şirkette zorunlu Bağ-Kur’lu olmayı gerektirecek ortaklığı olup olmadığını mutlaka kontrol etmeliler. Aksi takdirde emekli olurken bir sürprizle karşılaşabilirler. 

Okan Güray Bülbül Diğer Yazıları