Yazarlar

Okan Güray Bülbül

Okan Güray Bülbül

Kış kapıda, SGK raporu olanın grip aşısını ödüyor

SGK, grip aşısının gerekli olduğu durumlarda aşı ödemesini karşılıyor. 65 yaş üstü kişilerden rapor istenmezken, diğer durumlarda aşı bedellerinin karşılanması için kişilerin sağlık raporu almaları şart.  

Yaz geride kaldı. Okulların açılmasıyla birlikte öncelikle sınıflarda çocuklar hastalıklarla tanıştı. Daha sonra işyerlerinde raporlar başladı. Kışın kendisini hissettirmeye başlamasıyla grip vakaları da artacak. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) grip aşısının gerekli olduğu durumlarda grip aşısını karşılıyor. Dolayısıyla özellikle çocuk, yaşlı ve kronik rahatsızlıkları bulunanların hekimlerden görüş alarak grip aşısı hakkında bilgilenmeleri çok önemli. 65 yaş üstü kişiler için kış ayları çok riskli. Bu nedenle grip aşısı bu kesim için çok önemli.

YAŞLILARA RAPOR YOK 

SGK’da bu gerekçelerden hareketle 65 yaş üzerindeki kişiler için grip aşısında sağlık raporu zorunluluğu aramıyor. Bu kişilerin 65 yaş üzerinde olduklarını belgelemeleri halinde SGK grip aşısının bedelini karşılıyor. 65 yaş üstü kişiler gibi yaşlı bakım evi ve huzur evlerinde kalan kişiler de yalnızca bu durumlarını belgelemek kaydıyla SGK’nın bedelini karşıladığı grip aşısını yaptırabiliyor. Bu kişilerden de sağlık raporu istenmiyor.

GEBELER ÖDEME YAPMIYOR

Gebeliğin ikinci veya üçüncü döneminde olanlar, astım dahil kronik akciğer ve kalp damar hastalığı olanlar, diyabet dahil herhangi bir kronik metabolik hastalığı, kronik böbrek yetmezliği, hemoglobinopatisi veya immün yetmezliği olan veya immünsupresif tedavi alanlarla 6 ay-18 yaş arasında olan ve uzun süreli asetil salisilik asit tedavisi alan çocuk ve adolesanların bu durumlarını belgelemek kaydıyla grip aşısı bedelleri SGK tarafından karşılanıyor. Bu kişilerin grip aşısı bedellerinin karşılanması için durumlarını sağlık raporuyla belgelendirmeleri şart. 

RİSK GRUBU MUTLAKA YAPTIRMALI

SGK grip aşısında takvim yılı değil, grip aşısı sezonunu baz alıyor. Her yıl kış döneminde olmak üzere gerekli sağlık raporu da varsa, yılda bir kez yapılan grip aşısının bedelini karşılıyor. Kışa girilirken özellikle risk grubundaki kişilerin mutlaka grip aşısı yaptırmaları gerekiyor.

ZAMAN HESAPLAMASI FARKLI

SGK ‘yılda bir defa’ ifadesinin ‘takvim yılı’ olarak algılanmakta olduğu ve bu nedenle aşılamanın geç yapıldığı hastalarda bir sonraki aşı zamanı geldiğinde aşının karşılanmadığı şeklinde yorumlandığını belirterek, ‘Yılda bir defaya mahsus’ ifadesinin grip aşısı sezonu olan eylül-ekim-kasım-aralık-ocak-şubat döneminde olması kaydıyla yılda bir kez yapılması anlamına geldiğini ifade etmişti. Bu nedenle iki aşılama arasında bir takvim yılı süre geçmiş olması şartının aranmayacağı konusu net. Grip aşısı ödemeleri bu kapsamda değerlendiriliyor.  

EN FAZLA YILDA BİR KEZ KARŞILIYOR

SGK’nın grip aşısının bedelini karşıladığı gruplara bakıldığında, grip aşısının zorunluluk olduğu kesimler için bedelin karşılandığı görülüyor. SGK bu konuda belirli tıbbi gereklilik söz konusu ise bedelin karşılanması yoluna gidiyor. Tıbben gereklilik konusu ise hekimler tarafından belirlenmiş bir kıstas. SGK bütün sağlık hizmetlerinde olduğu gibi grip aşısında da yeteri kadar kullanımı karşılıyor. Grip aşısı da yılda bir kez yaptırılan bir aşı. SGK da grip aşısını en fazla yılda bir kez karşılıyor. Ancak bu yıl olduğu gibi havaların soğuma döneminin farklılaşması gibi nedenlerle aşının yaptırılma tarihleri farklılaşabiliyor.  

Okan Güray Bülbül Diğer Yazıları