Yazarlar

Okan Güray Bülbül

Okan Güray Bülbül

İşyeri hekimlerine 2.5 yıl erken emekli olma fırsatı 

İşyeri hekimleri de yıpranma kapsamındalar. En az 10 yıl çalışmış olmak şartıyla, her yıl 360 gün değil, 420 gün çalışmış kabul edilirler. Yani 15 yıllık çalışma 17.5 yıl gibi sayılır ve 2.5 yıl daha erken emekli olma imkanı doğar.  

Soru: Bir işyerinde işyeri hekimi olarak çalışıyorum. Ben de yıpranmadan yararlanabilecek miyim? Yoksa sadece hastanede çalışan sağlık personeli mi yıpranmadan faydalanabiliyor? (Tamer Sarı)

AĞUSTOSTA BAŞLADI

Cevap: Ağustos ayından itibaren uygulanmaya başlanan sağlık çalışanlarına yıpranma hakkından yalnızca hastanelerde çalışan sağlık personeli yararlanmıyor. Kapsamdaki sağlık personeli nerede görev yapıyor olursa olsun yıpranmadan faydalanabiliyor. İşyeri hekimleri de yıpranma kapsamındalar. Dolayısıyla en az 10 yıl çalışmış olmak şartıyla, siz de her yıl 360 gün değil, 420 gün çalışmış kabul edileceksiniz. Dolayısıyla 15 yıllık çalışmanız 17.5 yıl gibi sayılacak. Bu sayede prim ödeme günleriniz daha çabuk dolacak ve daha erken emekli olabileceksiniz. Toplamda 2.5 yıl daha erken emekli olma imkanı söz konusu.

Askerlik borçlanması erkeklere büyük avantaj sağlıyor

Soru: 1967 doğumlu olup, 1991’de memur olarak göreve başladım. Askerliğimi 18 ay olarak meslekten önce yaptım. 1990’a ait 46 gün sigortamı hizmetime saydırdım. Emekliliğimi öne çekmek için en az kaç gün askerlik borçlanması yapmam gerekir? (Yaşar Aslan)

Cevap: Emeklilik için 25 yıl hizmet süresi ve 53 yaş şartlarına tabisiniz. Dolayısıyla 3 Mayıs 2020’de emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi borçlanmanız halinde 23 Mayıs 2002’ye kadarki çalışma süreniz artacağından bir yıl erken emekli olabilirsiniz.

15 ay süre yeterli

15 ay askerlik borçlanmanız SSK’lı günlerinizle birlikte yeterli olacaktır. Bir yıl erken olabilme hakkı nedeniyle askerlik borçlanması yapmanız lehinize olacak ve 3 Mayıs 2019’da emekli olabileceksiniz. 

Primleriniz yeterli olmuyor

Soru: Emniyet mensubuyum, 17.12.2005’te mesleğe başladım. 1999’da üniversiteye başladım. 2004’te mezun oldum. Üniversite yıllarımı borçlanıp ödersem yaşı beklemeden emekli olabilir miyim? (Recep Kızılkaya)

Cevap: Fakülte ve yüksekokullarda okuduktan sonra, komiser yardımcısı veya polis memuru olarak atananların başarılı öğrenim sürelerin borçlanılması ve hizmetten sayılması mümkündür. Ancak borçlanarak sigortalılık sürenizi geri götürseniz dahi 23 Mayıs 2002’ye kadarki primleriniz erken emekli olmaya yetmez. Dolayısıyla emeklilik yaşını öne çekemez.

Çocuğu olanın da tüp bebek  tedavisini karşılıyor 

Soru: Eşimin önceki evliliğinden bir çocuğu var. Tüp bebek tedavisi yaptırmak istiyoruz ancak masraflar çok yüksek. Tüp bebek için SGK’ya dava açsak bizim masraflarımız da karşılanır mı?

Cevap: Daha önceki evliliklerinden çocuk sahibi olup olmadığına bakılmaksızın, evlat edinilmiş çocukları hariç, mevcut evliliğinde çocuk sahibi olmayan genel sağlık sigortalısı kadın ise kendisine, erkek ise bakmakla yükümlü olduğu eşinin göreceği tüp bebek tedavisi de SGK tarafından karşılanıyor. Anlaşmalı bir tüp bebek merkezinden hizmet almanız halinde üç denemeye kadar SGK tüp bebek tedavi masraflarını karşılıyor. Bunun için dava açmanıza gerek yok. 

Okan Güray Bülbül Diğer Yazıları