Yazarlar

Okan Güray Bülbül

Okan Güray Bülbül

İstihdam desteğine başvuruda son 5 gün

1 Ocak-17 Nisan arası işten çıkarılanlar ya da sigortasız çalıştırılanların yeniden istihdama katılabilmesi veya desteklerden faydalanabilmeleri için son başvuru tarihi 31 Aralık. Bu kişilerin ilk olarak işverenlerine başvurması şart.

Geçtiğimiz ay hayata geçen torba kanunla birlikte sigortasız çalıştırılanlar, 1 Ocak 2019 ila 17 Nisan 2020 tarihleri arasında işten çıkarılanlar ve bu tarihler içerisinde sigortasız çalıştırılanlara, tanınan haklardan yararlanmak için 31 Aralık son gün. Başvuruların en geç perşembe günü 23:59’a kadar yapılması gerekiyor. Düzenlemeden yararlanabilecek kişiler üç grupta toplanabilir: 1 Ocak 2019 ila 17 Nisan 2020 arasında çalışıp işten çıkarılanlar, 1 Ocak 2019 ila 17 Nisan 2020 tarihleri arasında bir işyerinde sigortasız çalıştırılanlar, halen bir işyerinde sigortasız çalıştırılanlar. Bu kişilerin 1 Ocak 2021 tarihine kadar işverenlerine başvuru yapmaları gerekiyor.

SÜREYİ KAÇIRMAYIN

Kapsamdaki kişilerden; 1 Ocak 2019 ila 17 Nisan 2020 tarihleri arasında bir işyerinde çalışmaktayken işten çıkarılanlar işverenine, 1 Ocak 2019 ila 17 Nisan 2020 tarihleri arasında bir işyerinde sigortasız çalıştırılanlar, sigortasız çalıştırıldıkları işyerindeki işverenine, halen bir işyerinde sigortasız çalıştırılanlar sigortasız çalıştırıldıkları işyerindeki işverenlerine başvuru yapacaklar. Başvuruların yazılı olarak, 1 Ocak’tan önce yapılması gerekiyor. Alınacak cevaba göre İŞKUR’a başvuru yapılacağı da göz önünde bulundurularak işverenlere yapılacak başvurunun bir an önce yapılması şart.

PRİM TEŞVİKİ ALACAK

Kapsamdaki kişilerin başvuruları sonrası şu üç durum ortaya çıkabilir: İşveren başvuruda bulunan kişiyi işe alıp çalıştırmaya başlarsa sigorta prim teşvikinden yararlanacak. İşveren başvuruda bulunan kişiyi işe alır fakat aralıklı çalıştırır ya da hiç çalıştırmazsa kişiye çalıştırılmadığı gün başına nakdi ücret desteği olarak günlük 39.24 TL nakdi ücret desteği ödenecek. İşveren başvuruda bulunan kişiyi işe almazsa bu durumda kişiye gerekli şartları sağlaması halinde günlük 34.34 TL destek ödemesi yapılacak.

HİÇBİR BELGE İSTENMEYECEK

İşverene yaptığı başvurusu reddedilen kişilerin e-Devlet sistemi üzerinden İŞKUR’a ‘Geçici İşgücü Desteği Başvurusu’ menüsü üzerinden başvuru yapmaları gerekiyor. Başvurular yalnızca e-Devlet’ten yapılıyor. Kapsamdaki kişilerden başvuru için hiçbir belge istenmeyecek. Başvuru sırasında yalnızca başvuran kişinin 1/1/2019 ila 17/4/2020 tarihleri arasında en son işten çıkarıldığı işyerine veya SGK’ya bildirilmeksizin istihdam edilmeye devam edilmekte olduğu işverene başvuru yaptığına ve bu başvurusunun işverence reddedildiğine dair bildirimine istinaden işlem yapılacak.

GÜNLÜK 34 LİRA

Şartları sağlayan kişinin başvuruları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından acil durum hali çerçevesinde yapılacak değerlendirme neticesinde uygun olarak belirlendiğinde kişi geçici işgücü desteği olarak fesih yasağı bitene kadar günlük 34.34 TL destek alabilecek. Değerlendirmeler hane bazlı yapılacağı için bütün değerlendirmelerde başvuru yapan kişinin MERNİS sistemindeki adres bilgisi temel alınacak.

Okan Güray Bülbül Diğer Yazıları