Yazarlar

Okan Güray Bülbül

Okan Güray Bülbül

İş bulan hakkını kaybetmez istifa eden de işsizlik maaşı almaya devam eder

İşsizlik maaşı alan bir kişinin iş bulması halinde bu maaşı kesiliyor. Ancak tekrar işe giren kişi, bulduğu yeni işten istifa ederek ayrılsa bile daha önce hak etmiş olduğu işsizlik maaşını almaya devam edebilir.  

İşsizlik sigortası işsiz kalan kişilerin can simidi konumunda. Bir kişinin işsizlik sigortasından maaş alabilmesi için iki şart vardır. Bunlardan ilki işten ayrılma nedeninin kanunda belirtilen nedenlerden biri olmasıdır. İşverenin işten çıkardığı kişiler işsizlik maaşı alabilir. Ancak ahlak ve iyi niyet kurallarına uymadığı için işveren tarafından işten çıkarılan kişiler işsizlik maaşı alamaz. Maaş almak için prim ödeme şartını yerine getirmek gerekir. Son 3 yılda en az 600 gün primi olmayan işsizlik maaşı alamaz. 

10 AYA KADAR UZUYOR 

Son 3 yılda en az 600 gün primi olan 6 ay, 900 gün primi olan 8 ay, 1080 gün primi olan 10 ay işsizlik maaşı alabilir. 10 aydan daha fazla işsizlik maaşı ödenmez. Kişinin iş bulması halinde işsizlik maaşı kesilir. İşsizlik sigortasından maaş alırken iş bulan bir kişi, bulduğu bu işten ayrılırsa yeniden işsizlik sigortasından maaş alabilir. Örneğin 1 Ocak 2019’da 10 ay işsizlik maaşı almaya hak kazanan bir kişi, 1 Mart 2019’da yeniden işe girerse işsizlik maaşını 2 ay almış ve 8 ay daha işsizlik maaşı alması mümkünken yeni bir işe girmiş olur. Bu kişi 1 Mayıs 2019’da bu işinden ayrılırsa yani 2 ay çalışıp işinden ayrılırsa, işsizlik maaşının kalan 8 ayını almaya devam edebilir. 

DAHA UZUN BİR SÜRE BU HAKTAN FAYDALANABİLİR 

İşsizlik maaşı alırken işe giren kişi, bu işinden istifa ederek ayrılsa bile daha önce hak etmiş olduğu işsizlik maaşını almaya devam edebilir. Bu durum yalnızca bu durumdaki kişiler için bir istisnadır. İşsizlik maaşı alırken işe giren ve işe girmeden önce 6 ay işsizlik maaşı almayı hak etmişken 2 ay maaş aldıktan sonra işe giren bir kişi, bu işinde 3 yıl çalışır ve 10 ay işsizlik maaşı almaya hak kazanırsa 4 ay değil, 10 ay boyunca işsizlik maaşı alabilecektir. Dolayısıyla maaş alırken işe giren ve tekrar maaş hak edecek kadar çalışan bir kişi artık yeni şartlarına göre maaş almaya başlar. Bu sayede daha uzun süre işsizlik sigortasından maaş alabilir.

İŞVERENE DE PRİM TEŞVİKİ AVANTAJI VAR 

İşsizlik maaşı alan kişiler işe alan işverenler sigorta prim teşvikinden yararlanıyor. Dolayısıyla işsizlik maaşı alan kişileri istihdam etmek işverenler açısından mantıklı. Diğer yandan işsizlik maaşını kaybetmek istemeyen kişilerin maaş alırken iş arama konusunda çok da gönüllü olmadığı düşünülüyor. İşsizlik maaşında kazanılmış hakkın kaybedilmediğinin bilinmesi maaş alan kişilerin işe girmekten korkmamasını sağlayacaktır.

İŞKUR’UN BULDUĞU İŞİ REDDETMEYİN

İşsizlik maaşı alırken işe giren kişi, bu işinden istifa ederek ayrılsa bile daha önce hak etmiş olduğu işsizlik maaşını almaya devam edebilir. Çoğu kişinin haberdar olmadığı bu uygulama yalnızca bu durumdaki kişiler için bir istisnadır. İşsizlik maaşı alırken işe giren ve işe girmeden önce 6 ay işsizlik maaşı almayı hak etmişken 2 ay maaş aldıktan sonra işe giren bir kişi, bu işinde 3 yıl çalışır ve 10 ay işsizlik maaşı almaya hak kazanırsa 4 ay değil, 10 ay boyunca işsizlik maaşı alabilecektir. Dolayısıyla maaş alırken işe giren ve tekrar maaş hak edecek kadar çalışan bir kişi artık yeni şartlarına göre maaş almaya başlar. Bu sayede daha uzun süre işsizlik sigortasından maaş alabilir.

Okan Güray Bülbül Diğer Yazıları