Yazarlar

Okan Güray Bülbül

Okan Güray Bülbül

29 Ekim'de çalışana yüzde 50 zamlı ücret

Yarın öğleden sonra ve 29 Ekim’de çalışacak işçiye her saat için yüzde 50 zamlı ücret ödenmesi gerek.  

29 Ekim tatili, yarın saat 13:00’de başlıyor ve 29 Ekim günü de devam ediyor. 29 Ekim’de özel işyerlerinin kapalı olması yönünde kanunda hüküm var. Ancak cezai bir yaptırım belirlenmediği için, işyerini açan işverene bir yaptırım uygulanmıyor.

‘YAZILI ONAY’ ŞARTI VAR

Eğer işveren pazartesi öğleden sonra işyerini kapatmaz ve işçilerini çalıştırırsa, işçiler çalıştıkları süreye göre fazla mesai alacak. Yarın öğleden sonra çalışacak işçiye, çalıştığı her saat için yüzde 50 zamlı ücret ödenmesi gerek. İşçilerin ulusal bayram ve genel tatillerde çalıştırılması ve ücret ödenmesiyle ilgili bazı kurallar var. Bunun için yazılı onaylarının alınması gerekiyor. Bu onay her yılın başında alınabileceği gibi, iş sözleşmesinde de yer alabilir. İşçinin iş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde bu yönde bir hüküm yoksa ayrıca yazılı bir onay da alınmamışsa, işçi ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmak zorunda değildir. İşçinin bu şekilde yarın öğleden sonra ve salı günü çalışmamış olması nedeniyle iş sözleşmesi feshedilirse dava yoluyla kıdem tazminatını alması mümkün olur.  

‘SONRA TATİL YAP’ DİYEMEZ

Yarın öğleden sonra ve yarın çalıştırılacak işçilere işveren, mutlaka ilave ücret ödemek durumundadır. İşveren, “Ben sana bunun karşılığında 29 Ekim’den sonra izin vereyim” diyemez. Bu günlerde çalışmış işçiye işveren mutlaka çalışmasının karşılığı olan ve çalışmadan hak ettiği ücreti ödemek zorundadır. Bugünlerde çalışan işçiye bugünlerin dışında bir gün izin verilerek normal ücret ödenmesi mümkün değildir.

Okan Güray Bülbül Diğer Yazıları