Yazarlar

Murat Kelkitlioğlu

Murat Kelkitlioğlu

murat.kelkitlioglu@aksam.com.tr

Pasaportta FETÖ’ye gün doğmasın 

Gündemimiz haklı olarak Mehmetçiğin Afrin’de yazdığı destana ve terör örgütleriyle yürütülen mücadeleye kilitlenmiş durumda. Bu sırada dikkatlerden kaçan ya da gündemde fazla yer bulamayan pek çok gelişme de yaşanıyor. 

Şimdi özellikle emniyet camiasında soru işaretlerine neden olan bir düzenlemeyle ilgili çekincelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. 

Şöyle ki; 

2 Nisan itibarıyla pasaport işlemleri emniyetten alınarak nüfus müdürlüklerine devredilecek. Polisin iş yükünü hafifletmesi açısından değerlendirildiğinde olumlu gibi gözüken bu değişiklik, bazı handikapları da beraberinde getiriyor. 

Özellikle FETÖ başta olmak üzere terörle mücadelenin bu kadar yoğun yaşandığı, firarların sık sık gündeme geldiği bir dönemde pasaportta inisiyatif kolluk gücünden sivil memura bırakılıyor. 

Düşünün, arama kaydı bulunan bir başvuru sahibi hakkında nüfus müdürlüklerinde herhangi bir işlem yapılamayacak. 

Ya da özellikle daha küçük yerleşim yerlerinde ‘akrabalık, hatır’ gibi etkenler devreye girebilecek. 

Daha da ileri götüreyim, terör örgütleri pasaport konusunda polisler üzerinde herhangi bir baskı kuramazken, özellikle kritik bölgelerde sivil memurlar tehditlerin açık hedefi haline gelebilecek. 

Hatta ve hatta örgüt sempatizanı, üyesi oldukları ihtimalini düşündüğünüzde FETÖ’cüler başta olmak üzere terör örgütü mensuplarının rahatlıkla gri, yeşil gibi ayrıcalıklı pasaport almalarının önünde hiçbir engel kalmayacak. 

Bu örnekler çoğaltılabilir... 

15 Temmuz’dan bu yana yaklaşık 100 bin pasaportun iptal edildiğine, dünyanın hiçbir yerinde pasaport işlemlerinin sivillere bırakılmadığına da dikkat çekmek isterim. 

Bu noktada uyarılarıma şu itirazlar da gelebilir! 

“Devlet böyle bir düzenlemeye gidiyorsa, bu çekinceleri görmüş ve ona göre tedbirini almıştır.” 

Eğer öyleyse, başımız üzerine. 

Belki bir sonraki yazımda o alınan tedbirleri sizinle paylaşırım. 

Ama ben testi kırılmadan, bir uyarayım dedim! 

Murat Kelkitlioğlu Diğer Yazıları