Yazarlar

Evet bölgemizde haritalar yeniden çiziliyor! Irak’ta, Suriye’de dengeler değişiyor. Aslında ABD’nin Büyük Ortadoğu Projesi olarak özetlenen ve Ortadoğu’yu hallaç pamuğu gibi atan sürecin sonuna geliyoruz.  

O kanlı süreçte artık inisiyatif bölge ülkelerine geçmiş durumda! Türkiye’nin dış politikada bölge merkezli bir yönelime girmesi, ilişkileri çeşitlendirmesi, Batı bloğunun üzerine geçirmeye çalıştığı o ‘dar gömlek’ten kurtulması bu yeni dönemin dinamiğini oluşturuyor.  

Bakın Türkiye’nin tavrı yeni dönemin dinamiğini oluşturuyor derken, afaki konuşmuyorum. Yaşananlar parça parça olduğu için bir bütün olarak göremeyebilirsiniz, lakin Ankara’nın attığı adımları, aldığı inisiyatifleri alt alta yazdığımızda ne dediğimi daha iyi anlayacaksınız. 

1. FIRAT KALKANI: Belki de en kritik adım Fırat Kalkanı Operasyonu’dur.  216 gün süren operasyonda bin 820 kilometrekarelik alan DEAŞ’tan temizlenirken, Suriye’nin kuzeyinde oluşturulmak istenen terör koridoru ilk darbesini yedi. Üstelik Ankara, terör örgütü PKK/YPG’yi kendisine müttefik ilan eden ABD’ye rağmen attı.  

 2.ASTANA SÜRECi: Ankara-Moskova arasında başlayan yakınlaşmayla süreç Astana’ya taşınınca, Suriye’de dengeler değişti. Türkiye, Rusya ve İran o kaotik ortam için bir araya gelip, umut ışığı oldu. “Suriye’nin bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne sımsıkı bağlılık”ın vurgulandığı süreç, bölgede yeni devletçik planlarına yönelik bir tavır olarak kayda geçti.  

3. iDLiB OPERASYONU: Astana’da çatışmasızlık bölgelerine ilişkin alınan karar doğrultusunda TSK, İdlib Operasyonu’nu başlattı. Halep, Hama, Lazkiye ve Hatay’a giden yolların kavşağında bulunan bu stratejik kente yönelik adım, PYD’yi Akdeniz’le buluşturma planını da engelledi. 

4. REFERANDUMA CEVAP: Türkiye, Barzani’nin İsrail ve ABD gazıyla giriştiği bağımsızlık hayaline karşı Irak, İran hatta Rusya’yla ortak bir tavır geliştirdi. Bağdat, Ankara’nın özel önem verdiği Kerkük, Sincar ve Mahmur’daki PKK varlığına yönelik adımlar atarken, Barzani koridor hayallerini paramparça eden bir kararla 2014’ten önceki sınırlarına çekilmek zorunda kaldı.  

5. ZAP OPERASYONU: Yurtiçinde bölücü teröre karşı etkin operasyonlar yürüten Mehmetçik, Kerkük operasyonuyla eşzamanlı olarak PKK’nın Zap kampına yönelik geniş çaplı bir harekat başlattı. 2008’deki Güneş Harekatı’nın ardından en büyük harekat olan operasyon, PKK’nın K. Irak’taki varlığının artık kabul edilemez olduğuna yönelik ilk ciddi refleks.  

Elbette “6. ADIM” da sırada... Bir gece Afrin’deki hainlerden “Türk askeri geldi” feryadı duyarsanız, işte altıncı adım odur! 

Murat Kelkitlioğlu Diğer Yazıları