Yazarlar

Markar Esayan tüm yazıları

6 Aralık tarihindeki Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuşan AK Parti Genel Başkanı Erdoğan çok önemli bir açıklama yapmış, artık seçim kampanyalarında bayrak ve afiş kullanılmayacağını ifade etmişti. O ifadeler özetle şöyleydi: 

AK Parti olarak seçim döneminden başlayarak gürültü ve görüntü kirliliği oluşturan propaganda yöntemlerini terk ediyoruz. Sadece parti teşkilatlarının olduğu yerde ve seçim koordinasyon merkezlerinin olduğu yerde afiş bayraklar asılabilir. Hiçbir yerde görüntü kirliliğine müsaade edilmeyecek. Belirlenen saatler dışında otobüs dolaştırılmayacak. Böylece partilere ve adaylara çok ciddi maliyet getiren, şehirleri plastiğe ve kağıda boğan israf kaleminden kurtulmuş olacağız. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski tür kampanyaların kitle iletişim araçlarının sınırlı olduğu zamanlarda anlaşılır olabileceğini ama artık ilkel bir hal aldığını ifade ediyordu. 

Gerçekten de, seçim dönemlerinde beni en çok rahatsız eden şey bu görüntü ve ses kirliliğiydi. Bize yakışan bir durum değildi. Halkımız da bu durumdan oldukça rahatsızdı. 

Takip edebildiğim kadarıyla AK Parti’nin bu kararına kurumsal düzeyde MHP’den de destek geldi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz Biz de seçimlerde oluşan görüntü ve gürültü kirliliğine karşıyız. Çevreye duyarlı kampanyaların yürütülmesini MHP olarak destekliyoruz dedi. Sanırım Gaziantep gibi bazı illerde de partiler böyle ilke kararları almaya başladı. 

Tabii bu adım, AK Parti’nin ciddi bir özverisidir. Ne olursa olsun önemli bir seçime gireceğiz ve tüm partiler kıyasıya mücadele edecekler. AK Parti’nin çevre adına böyle bir fedakarlıkta bulunması takdire şayandır. MHP de bu konuda üzerine düşeni yaparak takdir kazanmıştır. Şimdi, temiz çevre ve temiz siyaset adına CHP başta olmak üzere diğer partilerden de genel başkan düzeyinde ilke kararlarını açıklamalarını bekliyoruz. Bunu bir siyasetçiden öte, çevreye duyarlı bir vatandaş olarak ifade ediyorum. Göç kuşları için vakıf kuran, harikulade kuş evleri ile ülkeyi donatan zarif bir medeniyetten geliyoruz. Temizlik bizlerin kültüründe önemli bir unsur olagelmiştir. Geçirdiğimiz zorlu yüzyılda bazı yönlerimizi gölgede kalmış olabilir. Her milletin zor zamanları olur. Önemli olan kültürel kodlarımızdaki değerlerin sürekliliğidir. 

Türkiye birçok alanda ciddi atılımlar yapıyor. Dünyanın en güçlü 10 ülkesi arasına girmeye adayız. Bunları biz değil, uluslararası kuruluşlar söylüyor. 

Bir ülkeyi lider yapacak olan şey, onun temel uygarlık değerleridir. Diğerleri birer sonuçtur. Bu değerlerin başında da, birbirimizle, çevremizle kurduğumuz ilişkideki zarafet gelmektedir. Trafikteki özenimiz, sokalarımızın, tuvaletlerimizin temizliği, hayvanlarla ilişkilerimiz, yeşile verdiğimiz önem ile gıpta edilen bir ülke olmak durumundayız. Yurt sevgimizi göstermenin bundan daha iyi bir yolu olamaz.

Markar Esayan Diğer Yazıları