Yazarlar

Markar Esayan

Markar Esayan

markar.esayan@aksam.com.tr

Seçilmemişlerin iktidarı ve yurtsever demokratlık...

Geçen yazıda İslamcılık üzerinde durmuştum. Osmanlı’nın son dönemi ve Türkiye’nin kuruluşunda bu iki modern zihniyetin Osmanlı’yı ayakta, uyrukları da bütün tutmak için öne çıkarıldığını görüyoruz. Bu iki zihniyetin üzerinde, yönetici seçkinler için “Acil durumda butonu çekiniz” yazısı belirmiş olmalıydı.

***

Öte yandan da Rus, Avusturya ve Japon otokratlar, hanedanı, hakim din, mezhep ve ırkı esas alan bir savunma hattı geliştiriyorlardı. Modern milliyetçilik ve otokratların yöntemleri iç içe geçmişti. Sultan Abdülhamid de bu yöntemleri seçiyordu esasen. Yani Sultan Abdülhamid’in İslamcılığı bizim cahil Kemalistlerin iddia ettiği gibi onu yobaz/gerici değil, bilakis modern/çağdaş bir yönetici yapardı.

***

İttihatçılar pragmatik, hayalpereset, komitacı ve gözleri karaydı. Dinden hazzetmemelerine, çoğunluk pozitivist olmalarına rağmen, dini asabiyeyi yöntemlerinde kullandılar. Cumhuriyet dönemindeki değişiklik ise yavaş yavaş dine karşı alınan mesafe oldu. Cumhuriyet döneminde din geri çekilirken, milliyetçilik öne çıkıyordu. Üç dönem arasındaki farklar kabaca bunlardı.

***

Ama bizim Kemalist milliyetçi seçkinlerimiz Hintliler vd. gibi hiçbir zaman üçüncü dünyacı olmadılar. Batı’nın üstünlüğü fikri ile de bir sorunları yoktu. Ciddi bir kısmı bu üstünlüğü kabul ediyordu. Dolayısıyla hakir gördükleri milletle ilişki kurmak gibi bir öncelikleri hiç olmadı. Kafalarındaki projeyi gerçekleştirmek için devleti ele geçirmek yeterliydi. Hasılı, bu elitlerin arasında İttihatçı geleneğin devam ettiği ve masonik bir dayanışmanın varlığından söz edilebilir.

***

Türkiye’deki aydınların, solun, solcu akademisyenlerin ve CHP’de kimlikleşen siyasetin “sapıtması”, yukarıda özetlenen sathi milliyetçilik/İttihatçılık zihniyetinin iktidarsız kalması ile açıklanabilir. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu masonik İttihatçı kliği dumura uğrattı. Seçilmemiş iktidarı koltuğundan etti. CHP bu seçilmemiş seçkin iktidarın temsilcisidir. MHP ise bu kritik kavşakta çok değerli, kapsayıcı bir yurtseverlik anlayışını temsil ediyor.

***

Bizim artık milletten, milletin çoğulcu özelliklerinden kopuk, hatta onlarla kavgalı, zor zamanlarda tercih edilmiş daraltıcı din ve dışlayıcı milliyetçilik anlayışlarından vazgeçmemiz, yurtsever demokratlık ilkeleri altında birleşmemiz lazım.

Markar Esayan Diğer Yazıları