Yazarlar

Markar Esayan tüm yazıları

Yarın önemli bir seçimi yerine getireceğiz. Sonuçlar şimdiden hayırlı olsun. Milletin terazisi yanılmaz. Demokratik bir seçimin kaybedeni de olmaz diye düşünürüm. Bağımsız seçimler yapabilmek ve kendi kendini yönetebilmek beşeri planda büyük bir nimettir.

***

31 Mart seçimlerinde organize biçimde hırsızlık yapmış olmaları, sandığa darbe manasını taşıyordu. Eğer bu müdahaleyi yiyip yutsaydık, bundan sonra ülkeyi yönetmek çok zor hale gelirdi.

***

Bu nedenle, YSK’nın iptal kararı “Üzerimde ameliyata izin vermem” mesajını dünyaya vermiştir. Bu, İstanbul’u kimin kazandığından daha önemli temel bir meseleydi. YSK keşke yeniden sayım kararı verseydi de, İstanbullular bu sıcakta bir daha yorulmasa ve Binali Bey’in hakkı ilk seçimde iade edilseydi.

***

Gezi’den beri “büyük devlet” kavramı üzerinde düşünüyorum. Osmanlı bu payesini Küçük Kaynarca’da kaybetmiştir. Büyük devlet payesine sahip olmanın şüphesiz çeşitli parametreleri vardır. Ekonomik büyüklükler, kültür piyasasındaki söz sahipliği, askeri güç büyüklüğü, patent, buluş sayısı gibi birçok ölçü vardır.

***

Benim için büyük devlet olmanın ölçüsü kendi tarlalarını kendin sürmektir. Bir başka büyük devletin senin evlatlarını kendi ülkesine karşı döndürmesine seyirci kalmamaktır. Üzerinde ameliyat yaptırmamaktır.

***

Türkiye henüz bu manada büyük devlet olamamıştır. CHP gözlerimizin önünde kasetle dizayn edildi. MHP’ye kumpas kuruldu. Kendi F-16’larımız Meclis’imizi bombaladı. Sermayedarlarımız paralarını yurtdışına kaçırdı.

***

Ülkemize sayısız ilkler yaşatan, ülkeyi üç kat büyüten, nice hizmetler yapan Erdoğan’ı kendi ülkesinde bir kısım vatandaşımızın gözünde şeytanlaştırdılar. Algılarını dizayn ettiler. 6-7 Ekim çağrısını yapan Demirtaş gibilerini de “kahraman” yaptılar. 

Bunların hiçbirini büyük bir devlette yapamazsınız.

***

Türkiye henüz büyük devlet vasfını geri kazanamamıştır. Ama Türkiye Devleti’nin büyük bir milleti vardır ve bu vasıf tarihin hiçbir döneminde kaybedilmemiştir. Hatta devlet zaafa düştükçe bu millet daha da büyür. Tıpkı Çanakkale’de, Kurtuluş Savaşı’nda ve 15 Temmuz’da olduğu gibi. 

Türkiye tarihe geri dönüyor, büyük devlet olarak. 

Az kaldı. 

Müsterih olun… 

Markar Esayan Diğer Yazıları