Yazarlar

Markar Esayan

Markar Esayan

markar.esayan@aksam.com.tr

Kavga, millet ve lider...

Markar Esayan tüm yazıları

2023 yılındaki seçimlere kadar önümüzdeki dört senenin çok değerli olduğunu hep söyledik. Yüksek demokratik meşruiyet ve katılımla tamamlanan seçimler söz konusu. AK Parti İstanbul ve Ankara gibi bazı önemli büyükşehirlerin belediye başkanlıklarını kaybetse dahi, hem bu şehirlerin belediye meclislerinde ezici bir üstünlük sağladı, hem de Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da HDP’den önemli şehirleri devraldı. 

***

Yüzde 45’lik bir oy, hem de tüm yasal ve yasadışı oluşumların ittifak yaptığı, AK Parti’yi içeriden vurmak isteyenlerin çabaları, siyasi ve ekonomik dış saldırılar da düşünüldüğünde hiç de azımsanacak bir başarı değil. Tabii ki çıkartılması gereken derslerin olduğu, değişen sosyolojiyi yakalamanın zorunluluğu ve kanımca seçimlerin asıl belirleyicisi olan ekonominin vatandaşı hoşnut edecek şekilde düzeltilmesi önemli gündemlerdir. 

***

Gelelim önümüzdeki dört yıla… Bu dört yıl her açıdan çok değerli. Suriye, Doğu Akdeniz, PKK ve YPG örgütleriyle mücadele gibi birçok konuda dengelerin aşağı yukarı oturacağı, oturmasa bile, Türkiye açısından bugünden çok daha ileri bir noktada olunacak bir tarih 2023… 

***

İleride bu yıllar Yeni Türkiye’nin doğum yılları olarak anılacak. Küçük Kaynarca ile Mondros Mütarakesi arasındaki dönemde Osmanlı büyük devlet olma vasfını kaybetmişti. Mustafa Kemal Atatürk ile Türkiye Cumhuriyeti kuruldu. Bu kuruluş çok değerlidir. Şimdi ise Recep Tayyip Erdoğan ile Türkiye büyük devlert olma noktasında tarihi sıçramasını yapmaya çalışıyor. 

***

Devletler tarihinde tüm anlamlı değişimler ve sıçramalar bir lider etrafında yaşanmıştır. Bunun batısı ve doğusu da yoktur. İnönü, Menderes, Demirel, Ecevit, Özal birer önemli siyasi kişiliktiler ancak sadece bir parti lideriydiler. Erdoğan ise bir ülke ve dünya lideridir. 

***

Ancak tarihe büyük devlet olarak geri dönmek çok karmaşık, çok yönlü, açıkçası çok zor bir çabayı gerektirir. Ve herhalde mesele 2023’teki herhangi bir seçimi kazanmak değildir. Mesele, bu seçimlerin göstereceği gibi, halk iradesinin liderin ardında durup durmadığıdır. Çünkü büyük kavgalar lidersiz olmayacağı gibi, halkın desteklemediği hiçbir süreç başarılı olamaz. 

Markar Esayan Diğer Yazıları