Yazarlar

Markar Esayan

Markar Esayan

markar.esayan@aksam.com.tr

Kasabanın şerifi geri dönünce…

Markar Esayan tüm yazıları

Avrupa Birliği Türkiye Dostluk Grubu Başkanı ve Avrupa Parlamentosu Milletvekili RyszardCzarnecki, “Türkiye’nin şimdiye kadar ekonomik alanda kaydettiği başarı, ülkenin yeni tip koronavirüs salgını sonrası ekonomi dünyasında çok daha büyük rol oynamasına fırsat tanıyacak. AB tek pazarına yakınlık, yüksek kapasiteli iş gücü ve güçlü işletmecileri, Türkiye’ye büyük avantaj sağlayacak” diye konuşmuş.

***

Acaba Fransa Cumhurbaşkanı Macron’da bolca görülen Türkiye aleyhtarlığının altında bu gerçeğin bilinmesi mi yatıyor? Kasabanın şerifinin geri dönüyor olması hoşnutsuzluk mu yaratıyor?

***

Ama bu endişeler Türkiye düşman görülerek, terör örgütleri desteklenerek giderilebilir mi? Yani Türkiye konusundaki doğru tutum gayrımeşruluk ve ahlak alanının dışına düşmek mi olacak? Bugün Fransa başta olmak üzere Batı’nın yaptığı bu… Yeni Türkiye gerçeğini ısrarla görmezden gelmek ve onun tökezlemesini sağlamak.

***

Yunanistan Başbakanı KiriakosMiçotakis’in ulusal güvenlikten sorumlu danışmanı ThanosDokos, Hafter’i desteklemenin bir hata olduğunu ifade etmiş. Dokos şöyle devam ediyor: “Çatışmanın dengesi değişti. Eli güçlüyken Hafter’e destek verdik. Ancak şimdi görülüyor ki savaş alanında kaybediyor ve belki de siyasi günleri de sayılıdır. Bazı ülkeler krizde askeri bölümün sona erdiğini ve bu konuda yapılabilecek bir şey olmadığını söylüyor. Atina Libya konusunda yanlış yol izledi.”

***

Siyasette ve sahada böyle hatalar yapıp sonra Ankara’ya kızmanın, tehditler savurmanın alemi var mı? Türkiye’yi yok sayacaksınız, Türkiye hakkına sahip çıktığında gücenecek saldırganlaşacaksınız. Bu eski ve kötü bir alışkanlık.

***

Türkiye kimsenin düşmanı değil. Ama düne kadar olduğu gibi haklarının gasp edilmesine müsaade etmeyecek. Bu duruma ne kadar çabuk intibak edilirse, o kadar az sıkıntı yaşarız. 

Markar Esayan Diğer Yazıları