Yazarlar

Markar Esayan tüm yazıları

İnsan böyle bir günde atasözleri ve özlü sözlerle konuşmak istiyor. “Kader gayrete aşıktır” mı desek, “Çalışan mutlaka karşılığını alır” mı desek, “Allah iyi insanların yardımcısıdır” mı desek?.. Ne dersek diyelim, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Tuna 1 alanında yüksek kalite 320 milyar metreküp doğalgaz bulunduğu müjdesi bundan daha iyi bir zamanda gelemezdi.

***

Bu miktar aşağı yukarı ülkenin yirmi yıllık doğalgaz ihtiyacına denk geliyor; ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dediği gibi daha alt katmanlarda sismik verilere göre daha başka rezerv alanları var ve Tuna 1, iki yüz elli kilometrelik bir havza. Muhteşem bir potansiyel bir ucundan yakalanmışa benziyor. Ülkemizin gözü aydın.

***

Kendimizi bildiğimizden beri “Ülkede petrol var ama çıkarttırmıyorlar” hikayelerini dinledik. Yabancılar geliyorlardı petrol buluyorlardı ve sonra üzerine civa döküp kuyuları kapatıyorlardı. Bu tür hikayeler doğru veya efsane olsun, bize verilmiş öğrenilmiş çaresizlik hissini daha da arttıran bir işlev görürdü. Yani biz sahip olduğumuz kıymetlere bile sahip çıkamayan biçare insanlardık.

***

Yani aynı anda hem yer altı hem de yer üstü kaynaklarımızı kaybediyorduk. Ne hazin! Ben bundan sizler gibi hep derin acı duydum. Bu acının büyüklüğü kadar dünkü sevincim ve gururum da büyük oldu.

***

Dün olmayan, bugün ise olan şey nedir o zaman?

***

Ekonomik güçlenme ve vesayetin belinin kırılması. Ülke liderliğinin kararlılığı, iyi kadrolar ama onları iktidarda tutan milletin öz iradesi…

***

Bugünlük sevinelim, Biden’ın dostları ne diyor yarın bakarız… 

Markar Esayan Diğer Yazıları