Yazarlar

Markar Esayan tüm yazıları

Bir önceki yazımda Türkiye’nin sıhhatli bir biçimde seçimlerini yaptığını, vatandaşlarımızın yüksek oranda sandıklara gittiklerini, 42. kez ülkemizin dünyaya bir demokrasi dersi verdiğini ifade etmiş ve bunun büyük bir başarı olduğunu yazmıştım.

***

Bu görüşümde bir değişiklik yok. Vatandaşlarımızın hepsi de demokratik görevlerini yerine getirmişlerdir. Ancak maalesef CHP ve şurekası, “suyu zehirleme” tavrını ileriye taşıyarak süreci rayından çıkarmak için elinden geleni yapmaktadır.

***

Yangından mal kaçırır gibi, izin verilmediği halde, “Beylükdüzü Belediye Başkanı” olarak araya karışıp, Anıtkabir Hatıra Defteri’ni “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı” diye imzalamak nasıl bir zihniyetin ürünüdür? Kanun, süreç ve usul belli... YSK’nın ilçe, il itiraz süreleri, kesin sonuçların nasıl ilan edileceğine dair kuralları ortada. Bu kuralları bile bile, kesin sonuçlar açıklanmadan “Mazbatamı verin!” diye ortalığı germenin tek bir mantığı olabilir; sonuçtan şüphe etmek veya bir seçimi kazanmanın ötesinde amaçlara sahip olmak.

***

Ama daha da vahim olanı, İmamoğlu’nun “İşin içine terör örgütlerini katmak istiyor olabilirler” cümlesi olmuştur. Seçimle ilgili normal prosedür ilerlerken, böyle bir ifade kullanmak son derece sorunlu. İmamoğlu endişe ettiği şeye hizmet eden bir tavır ortaya koyuyor. Tüm itirazlar karara bağlandığında YSK kesin sonuçları açıklayacak. YSK’nın kararları kesindir. Bunun üzerine ortaya çıkan sonucu herkes kabul edecek. 

Peki bu panik, telaş neden?

***

Türkiye’de bir “diktatörlük”, “otoriterlik” olduğunu söyleyen, bağımsız yargının olmadığını savunan yerli/yabancı tüm mahfillerin utanması gerekiyor; ama tabii ki utanmayacaklardır. Hangi “diktatörlükte” böyle kıran kırana seçimler yapılmakta, hangi “kanunsuz” ülkede kurallar bu kadar şeffaf ve net işlemektedir?

***

Ülkemize ve kurumlarımıza güvenelim, onların işlerini yapmasını sağlayalım. İnanın dünyanın birçok ülkesinden çok daha demokratik ve uygar bir ülkeyiz. Enseyi karartmaya hiç gerek yok. 

Sonuçlar ne olursa olsun, ülkemizin hayrına olsun. 

Markar Esayan Diğer Yazıları