Yazarlar

Markar Esayan

Markar Esayan

markar.esayan@aksam.com.tr

Beyaz atlı erken seçim…

Markar Esayan tüm yazıları

Siyasette 24 saat çok kısa bir zaman olsa da, en başta muhalefet liderleri biliyor ki 2023’e kadar herhangi bir seçim yok. Yeni sistemde zaten erken seçim diye bir kavram da, olasılığı da yok. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde seçim yenilenmesi vardır ve bu her iki erk (Cumhurbaşkanı ve Meclis) tarafından ancak sistem çalışmaz hale geldiğinde başvurulacak son çaredir.

***

Çünkü Cumhurbaşkanı en fazla iki kez seçilebilir ve böyle bir seçim kararı aldığında hem dönemini, hem de geri kalan süresini kaybeder. Kaldı ki gireceği seçimi de kazanacağı garanti değildir.

***

Benzer bir durum Meclis ayağı için de geçerlidir. Milletvekillerinin dönem kısıtı yoktur ama yeni bir seçimde ne yeniden aday gösterilmeleri, ne de seçilmeleri garantidir. Kısaca bu sistemde taraflar seçim yenilenmesine pek eğilimli olmazlar.

***

Muhalefet şüphesiz -Kılıçdaroğlu’ndan emin değilim- bu bilgilere sahiptir. Ama taktik gereği “erken seçim” söylemini gündemde tutmak istemektedir. Belki de Biden bu arkadaşları “2023’e kadar iş işten geçecek; bir an evvel Biden İttifakı’nı seçime sokun, Erdoğan’ı indirin” diye sıkıştırmaktadır. Adam sonuçta patrondur.

***

Nitekim Türkiye daha yeni Karadeniz’de 320 milyar metreküp doğalgaz bulmuştur ve yeni keşifler yoldadır. Biden İttifakı’nın Biden karşısındaki mahcubiyetini düşünsenize! Nasıl açıklamışlardır acaba bu durumu? Yeni durumları acaba nasıl açıklayacaklardır? Acaba bir yerlerde yeni kasetler hazırlanıyor olabilir mi?

***

İşte “Erken seçim” bu yüzden gereklidir. Beyaz atlı erken seçim… 

Markar Esayan Diğer Yazıları