Yazarlar

Kurtuluş Tayiz

Kurtuluş Tayiz

İnce'nin çıkışı, genel merkezi korkuttu

Kemal Kılıçdaroğlu’nun kurultayda kapı kenarına oturtarak aşağıladığı Muharrem İnce’den “yeni parti” çıkışı geldi. Yanlış anlaşılmasın; İnce, “yeni parti kuruyor” demiyorum. CHP’den ayrılarak, yeni parti kurma mesajı vererek kendince genel merkezi yokluyor.

Fakat, yeni parti kurma yönündeki küçük resti, İnce’nin beklediğinden de fazla etki üretti. Kılıçdaroğlu yönetimindeki genel merkez, bu hamleden korktuğunu belli ederek İnce’nin eline büyük bir koz verdi.

Genel merkezin, “yeni parti” çıkışından korktuğunu fark eden İnce, sosyal medyadan Kılıçdaroğlu’nu hedef alan cesur bir mesaj paylaştı. Başta genel merkezi yoklama amacı taşıyan bu ayrılma resti, şimdi İnce’nin de aklına yatmış duruyor.

Zira, “yeni parti” çıkışı genel merkezde korku, CHP tabanında ve kamuoyunda ise ciddi bir heyecan yarattı. Başta biraz tepki amacıyla yaptığı “yeni parti” çıkışını İnce, şimdi ciddi bir koz olarak gündemine almış görünüyor.

Peki bundan sonra ne olacak, süreç nasıl işleyecek?

Muharrem İnce’nin önünde iki yol var; birincisi, genel merkezin yapacağı ufak jestlerle yetinip, “sana da sıra gelecek” masallarına kanıp, tekrar kapı kenarında kendisine gösterilen yere oturacak.

Ancak bu yolun sonu ince ince tükenişe, silinmeye, yok olmaya çıkıyor. Çünkü kurultayda Kılıçdaroğlu’nun oluşturduğu planlamalar içinde Muharrem İnce’ye yer yok. CHP’yi daha başka sulara sürecekler ve İnce’nin gireceği sular değil, bunlar. İnce’nin üzerini Cumhurbaşkanı seçimleri akşamı milleti sokağa çağırmadığı için çizildi zaten.

İnce’nin önündeki ikinci yol ise fazlaca meşakkatli. Kendi özgücüne güvenmeyi gerektiriyor. Pensilvanya’nın şimşeklerini üzerine çekmek de var. Bol bol münakaşa, tepki, tehdit…

Yeni parti için ayrıca finansal destek lazım. Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan’a bakıp “Ben de yeni parti kurarım” demekle olmaz. Erdoğan’ın tabanından oy koparacak umuduyla Davutoğlu ve Babacan’a dünyanın desteği verildi. İnce’nin böyle bir destek bulması hayli zor görünüyor.

Klasik CHP siyasetçilerinin göze alamayacağı engeller bunlar. Millete güvenip de yola çıkmak hayli zor. Uluslararası lobilerin, içerideki güç çevrelerinin, İstanbul sermayesinin, Pensilvanya’nın, hatta Kandil’in bile desteği Kılıçdaroğlu’ndan yana.

Geriye millet kalıyor, İnce’nin de sadece millete güvenip yola çıkması kolay değil. Yine de haksızlık etmiş olmayalım; İnce’nin millete güvenerek yola çıkacak bir potansiyeli barındırdığını belirtelim.

İnce’nin nasıl bir yolu tercih edeceğini ise hep birlikte göreceğiz.  

Kurtuluş Tayiz Diğer Yazıları