Yazarlar

Kurtuluş Tayiz

Kurtuluş Tayiz

HDP'den “üçüncü yol” resti mi?

HDP Eşbaşkan Yardımcısı Garo Paylan katıldığı bir televizyon programında "Biz Millet İttifakı'nın bir parçası olmayı asla istemiyoruz. Bizim yolumuz üçüncü yoldur" dedi.

Bu açıklamaya dayanarak HDP'nin seçim stratejisini belirlediğini ve kendisini "Millet İttifakı"ndan ayrı konumlandırdığını söylemek yine de çok zor. Bu "asla"lar, "katiyen"ler çabuk unutulur.

Tabii ortada bir sorun olduğu da muhakkak. HDP'li yöneticiler bir süredir bu "üçüncü yol" seçeneğini dile getirip "Millet İttifakı"na rest çekiyor. CHP ve İYİ Parti ile oluşturdukları ittifaktan ayrılmak mı istiyorlar gerçekten? Kendilerine daha iyi bir seçenek mi oluşturdular? Nedir?

Doğrusu, bu "üçüncü yol" bana pek inandırıcı gelmiyor. Kamuoyu nezdinde HDP, "Millet İttifakı"nın destekleyicisi bir parti. İradeleri yok, temsil güçleri yok; sadece CHP ve İYİ Parti kazansın, Erdoğan kaybetsin diye varlar. "Millet İttifakı"nın ortağı değil de silik bir destekleyicisi konumunda olmak HDP'lileri de rahatsız ediyor.

Seçime daha uzun bir süre var ve HDP, bu sürede "üçüncü yol" restini çekerek "Millet İttifakı"na karşı kendince elini güçlendirmeye çalışıyor. Mesela 2023'te muhalefetin adayının belirlenmesinde söz sahibi olmak istiyorlar. Başkan yardımcılığı, bakanlık istiyorlar; valilik, kaymakamlık istiyorlar. Özerklik istiyorlar, federasyon istiyorlar. Daha bir sürü talepleri var. Fakat şu an "Millet İttifakı"ndan bir şey talep edecek bir noktada değiller, daha çok destekleyici bir parti konumundalar.

Ayrıca HDP seçmeni de CHP ve İYİ Parti'ye koşulsuz desteği pek onurluca bulmuyor. HDP bir yandan ittifakta söz sahibi olmaya çalışıyor, bir yandan da kendi seçmeninin gözünü boyama derdinde.

Muhalefet cephesi çoklu adayla mı seçime gidecek, ortak adayla mı? HDP, bu ittifakın neresinde olacak? 2023'e kadar muhalefetin kazanı daha çok kaynar. FETÖ müdahale eder, Kandil müdahale eder; Almanya, Amerika müdahale eder. Kimler atılır o kazana, kimler çıkar belli olmaz. Karışanı çok olan bir ittifakın sonu başka türlü de olmaz!

Kurtuluş Tayiz Diğer Yazıları