Yazarlar

Kurtuluş Tayiz

Kurtuluş Tayiz

Halkın değil Kandil'in vekilleri

Hacire Akar’ın HDP Diyarbakır İl Teşkilatı önünde başlattığı oturma eyleminin bu kadar büyüyeceğini kimse tahmin etmiyordu. Hacire Ana’dan sonra yüzlerce aile Diyarbakır’daki HDP il binasının önüne akın etti. 508’inci gününe giren kesintisiz oturma eylemine bugün 193 aile katılmış durumda. Evladı dağa kaçırılan binlerce ailenin gözü ve kulağı da burada.

Başta annelerin tepkisi gelip geçici sanılıyordu. Biraz tehdit, biraz gözdağıyla ortalığa korku salıp anneleri vazgeçirebileceklerini düşündüler. PKK, işi bu annelerin evlerine yönelik bombalı saldırılara kadar vardırdı. Ancak hiçbir güç bu annelere geri adım attıramadı.

HDP’nin ittifak ortağı CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve HDP’ye müzahir sivil toplum kuruluşlarının görmezden gelmelerine, yok saymalarına rağmen kamuoyu bu annelere sahip çıkarak destek oldu.

Diyarbakır anneleri, yakın siyasi tarihimizin en demokratik en sivil eylemlerinden birine imza atıyorlar bugün. Sergiledikleri inat, azim ve kararlılıkla şimdiden adlarını tarihe yazdırdılar.

PKK ve HDP’nin bu anneler üzerinde geliştirdiği hiçbir baskı sonuç vermedi. Annelere geri adım attıramayınca işi çirkefliğe vurmaya başladılar.

Diyarbakır’da dün HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcoğlu’nun, annelerin görüşme isteğine karşın zafer işareti yaparak acılı anneleri protesto etmeye kalkması ise büyük tepkiyle karşılandı. Katırcıoğlu, bu hareketiyle milleti protesto eden ilk ‘milletvekili’ olma yolunda büyük adım attı. Tabii, işin aslına bakılacak olursa bütün HDP vekilleri aşağı yukarı Katırcıoğlu tıynetinde kişiler. HDP milletvekilleri Kandil’e bakar, orayı gözetir, milleti değil.

Bu duruma şaşırmamak gerekiyor; bu partinin başkanlığını yapmış bir isim olarak Selahattin Demirtaş, İmralı’da bir görüşme sırasında partisinin milletvekilleri adaylarının Kandil tarafından belirlendiğini itiraf etmemiş miydi? Parti yöneticileri, belediye başkanları, hatta belediye meclis üyeleri bile öyle…

Vizeyi veren Kandil olduğu için HDP’nin vekillerini halkın temsilcileri olarak görmek de yanlış, onlar milletin değil, Kandil’in temsilcileri. Ve maalesef bu acı gerçek herkesin bildiği bir sır olmaya hâlâ devam ediyor

Kurtuluş Tayiz Diğer Yazıları