Yazarlar

Kurtuluş Tayiz

Kurtuluş Tayiz

“Dış güçler” hayalet mi, gerçek mi?

Kurtuluş Tayiz tüm yazıları

Bu çağda küresel güçleri; dışarıdan yapılan ekonomik, sosyal, kültürel ve sosyal müdahaleleri yok saymanın akılla mantıkla izah edilir bir yanı var mı?

Muhalif olmak kimseye akıldan azade olma ‘şansı’ vermiyor. Evet “şans” diyorum buna, zira muhalefetin de gerçekleri kolayca saptırma özgürlüğü yok. Siyaset, bu imkanı hikaye anlatıcılarına bırakmıştır.

AK Parti’den ayrılarak kendisine yeni bir parti kuran Ahmet Davutoğlu’nun, iktidarı suçlarken dile getirdiği “Bir dış mihraklar hayaleti yaratıldı. Bütün sorunlar oraya havale ediliyor. Gösterin bakalım, kimmiş bu dış mihraklar” sözleri çok geçmeden gerçeğin duvarlarına tosladı.

Genelde böyle olur zaten; yer çekiminden kurtulmuş bir halde, gerçeğin sınırlarının üzerine çıktığınız anda ağzınıza geleni söylemeye başlarsınız. Keyifli bir havalanma, uçma halidir bu. Ama çok sürmez yer çekiminin gücüyle yere çakılmanız.

ABD Başkanı Trump’ın rakibi Joe Biden’ın, seçilmesi halinde “Erdoğan’ı devirmek için bir yol haritasını uygulamaya koyacağını ve bunu da Türkiye’deki muhalefetle birlikte gerçekleştireceğini” söylemesi, Davutoğlu’nda soğuk bir duş etkisi yaratmış olmalı. Nitekim ilk kaleme sarılan kendisi oldu ve “Kimse Türkiye’ye müdahale edemez” türünden açıklamalar yapmaya başladı.

Ama tabii nafile. Tekrar yer çekimine kapıldığınızda yere çakılmanız kaçınılmaz olur. Dışişleri bakanlığı, başbakanlık yapmış, akademi kökenli bir siyasetçi ağzına geleni her şeyi söylerse sıradan insanlar ne yapmaz!

Joe Biden’ın sözleri, Amerikan müesses nizamının 2011’den beri zaten uygulamaya koyduğu; Gezi, 17-25 Aralık ve 15 Temmuz’da zirveye taşıdığı darbe girişimlerinin bir itirafı, ifadesi sadece. Sanmıyorum ki muhalefet partileri ve Ahmet Davutoğlu bu gerçeklerden bihaber olsun.

Gezi kalkışmasından 17-25 Aralık ve 15 Temmuz darbesine uzanan darbe süreçlerini “dış güçler”den bağımsız görenler, Türk ekonomisine yapılan operasyonları yok sayanlar aslında bu süreçlerde dış güçlerle yaptıkları işbirliğini inkar etmeye, gizlemeye çalışıyorlar. Yoksa gözümüze giren merteği bu kadar kolay niye inkar etsinler?! 

Kurtuluş Tayiz Diğer Yazıları