Yazarlar

Kurtuluş Tayiz

Kurtuluş Tayiz

Biden kazanınca muhalefet de mi kazanmış oluyor?

ABD’deki başkanlık yarışında ipi Joe Biden’ın göğüslediği anlaşılıyor. Cumhuriyetçilerin itirazları ve oyların yeniden sayılması talepleri var ancak bunun sonucu değiştirmesi beklenmiyor.

ABD’de Küreselcilerin adayı Biden’ın başkanlığında yeni bir dönem başlıyor. Bütün dünyayı etkileyecek bu değişimi kuşkusuz yakından takip eden ülkelerin başında da Türkiye geliyor.

Türkiye’deki siyasi muhalefet, bütün umudunu zaten Amerika’daki seçimlere bağlamıştı. Trump’ın kaybetmesi en çok bizdeki muhalefeti sevindirdi. Zira Trump’ın kaybetmesini Erdoğan’ın bir müttefikinin eksilmesi olarak değerlendiriyorlar. Biden’ın, Türkiye’de muhalefetin önünü açacağı beklentisi var. Erdoğan’ı 2023’te devirmek için Biden’a güveniyorlar.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun son dönemde dillendirmeye başladığı “erken seçim” lafları da Biden’ın seçilmesiyle alakalıydı. Anketler sandıktan Biden’ın çıkacağını işaret edince, FETÖ aracılığıyla Kemal Kılıçdaroğlu’na verilen istikamet de “erken seçim” yönünde oldu. Biden’ın seçilmesiyle muhalefet “erken seçim” diye bastıracak.

Donald Trump ve Joe Biden kuşkusuz farklı aktörler. “Birbirinden farkları yok” demek son derece yanlış. Hangisinin Amerikan başkanı olacağı tabii ki devlet için önemli bir ayrıntıdır. Joe Biden, FETÖ’ye darbeyi yaptıran ABD’deki Küreselcilerin, Amerikan derin devletinin adamıdır. Trump, bu derinlikte bir lider olmadığı gibi Türkiye ile ilişkilerinde daha pozitif bir çizgi izleyebilirdi.

Ne var ki, devlet politikaları kişilere göre belirlenmez. Türkiye Cumhuriyeti devleti, yeni duruma göre politikalarını şekillendirecektir.

ABD’deki “başkanlık” koltuğunu Küreselciler yeniden ele geçirmiştir. Bu çete, ABD’yi daha fazla Türkiye’nin üzerine saldırtacaktır. Ancak Erdoğan liderliğinde Türkiye artık çok güçlü bir devlettir. Büyük devletlerin muhatabı da kişiler değil, karşılarındaki devletlerdir. Biden’ın seçilmesiyle Amerikan-Türk ilişkilerinin ne yönde ilerleyeceği elbette netleşecektir. ABD’nin stratejik dost mu, yoksa stratejik düşman mı olduğu daha çabuk anlaşılacaktır. Bu da Türkiye için son derece hayırlı olacaktır. 

Kurtuluş Tayiz Diğer Yazıları