Yazarlar

Hüseyin Besli

Hüseyin Besli

atifhuseyin@gmail.com

Meğer bulaşıcıymış

Hüseyin Besli tüm yazıları

Epey zaman önce bu satırlarda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun mezhepsel aidiyeti ve etnik kimliği nedeniyle iki kere (çifte kavrulmuş) yalan söylemekle malul olduğunu söylemiştik. 

Malumunuz; 

Daha düne kadar, CHP zihniyetinin kodladığı devlet dairelerine bir vatandaş Alevi olduğunu söyleyerek girebilme şansına sahip değildi. (Şaşırıp şaşırmama konusunda serbestsiniz) 

Bu nedenle Kılıçdaroğlu’nunki gibi aileler çocuklarını yetiştirirken onlara mezheplerini gizlemeyi belletirlerdi, yani renk vermeden yalan söylemeyi öğretirlerdi. Ki; hem okul hayatında ayrımcılığa maruz kalmasın, hem mezun olduktan sonra bir devlet dairesine girebilme hususunda kimliği bir engel olarak önüne dikilmesin. 

Keza bildiğiniz gibi Alevilik Türkmenlere mahsustur. Bu nedenle Kılıçdaroğlu gibi Kürt Aleviler bu kez de Aleviler içinde ayrımcılıkla karşılaşmamak içi etnik kimliklerini gizlemek mecburiyetinde kalmaktaydılar. 

Çocukluğu bu şekilde geçen birisi için, yetişkinliğinde yalan söylemek hiç zor olmadığı gibi rahatsızlık duyulan bir şey de değildi. 

Yine malumunuz kimi dini çevrelerde bunun adı ‘takiyye’ olup yer yer övülesi bir haslet olarak varlığını korumaktadır. 

İmdi; 

Zamanında bizim kişisel bir özellik olarak derç ettiğimiz şeyin hiç de öyle olmadığını görmekteyiz. 

Malumunuz CHP’nin İstanbul Büyükşehir adayı hem mezhepsel olarak hem etnik kimlik açısından farklı aidiyetlere sahiptir. 

Ama o da o kadar pişkin ve ustalıkla ve de daima ve taammüden yalan söylemekte ki; 

(Hepsini tek tek saymaya gerek yok. Sadece Ordu-Giresun Havalimanı’nda yaşananları ve bir TV kanalında ‘Binali Bey soruları istemiş’ dediğinde hemen tekzip edildiğini hatırlamamız yeterli) 

İnsan ister istemez şu soruyla muhatap olmakta; 

Yalancılık CHP’nin kurumsal kimliğinin bir özelliği mi? 

Yoksa, Genel Başkan’dan aşağı doğru sirayet eden, bulaşan bir haslet mi? 

Varın bir kez de; 23 Haziran’ı bu sorular eşliğinde düşünün. 

Hüseyin Besli Diğer Yazıları