Yazarlar

Hüseyin Besli

Hüseyin Besli

atifhuseyin@gmail.com

Bu kadar cahil olamazsınız

ÖYLEYSE DİN'E DÜŞMANLIĞINIZ GÖZLERİNİZİ KÖR ETMİŞ, AKLINIZI DUMURA UĞRATMIŞTIR

1

Yıl 2021, Balıkesir-Edremit.

Edremit'in düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıl dönümü etkinlikleri...

Etkinlik meydanının ortasında zincirlerle sarılmış siyah bir kütle vardır. Zaman içinde oyun oynayan efeler bu kütleye yaklaşır, zincirleri çözer, siyah çarşaf içinden, beyazlar giyinmiş, muhtemelen on dört yaşında bir genç kız elinde bayrakla ortaya çıkar. Bir anlamda 'Cumhuriyet dansı' icra eder.

İsmail Kılıçarslan'ın tabiriyle; bu burada dursun...

Yıl 1933, artık sırada, yeni dini ve onun tanrısını tanıtma ve kabullendirme vardır.

Devlet, Kamalizm (Kemalizm) dinini ve onun Tanrısı Mustafa Kemal Atatürk'ün şanını yüceltmek için özel olarak 25 ebedi eser sipariş eder. bunlardan birisi de Şaziye Berin (Kurt'un) Baybiçe isimli romanıdır.

Kitaptan bir sahne;

Yıl 1973, yani Cumhuriyet'in 50. kuruluş yılı.

O yıl 80 yaşını doldurmuş Baybiçe ve öğrencileri Cumhuriyetin 50. Yılını kutlamak üzere Boğaz'da bir araya gelirler. Billur kaseler içindeki kımızlarını (kımız semboliktir besbelli) 'Gazi'mizin yüce şerefine' diye içerlerken ortaya on dört yaşında bir genç kız çıkar ve 'Cumhuriyet dansı' yapar. Bu dans, genç kızın Gazi'nin heykeli önünde secde etmesi ile son bulur...

Ha Boğaz olmuş, ha Edremit,

İster Cumhuriyet'in 50. yıl dönümü olsun ister 100. yıl dönümü. Hiçbir şey fark etmiyor, aynı yerdesiniz.

Milim ilerlememiş, zerre değişmemişsiniz, kendi ürettiğiniz dinden gayrısını kulaklarınızı tıkamışsınız. Kendi yarattığınız tanrıya koşulsuz tapıncınız sizi bağnazlaştırmış, yobazlaştırmış...

Ya kara cahilsiniz ya da bizatihi İslam'a düşmanlığınız sizi saldırganlaştırmış, şirazeniz kaymış, bağırıp-çağırıyorsunuz.

Bu hususta yazmaya devam edeceğiz inşallah.

Hüseyin Besli Diğer Yazıları