Yazarlar

Hikmet Genç

Hikmet Genç

hikmet.genc@aksam.com.tr

100'üncü sıraya düşmüşüz!..

Hikmet Genç tüm yazıları

Toplumda korku, kaygı, çaresizlik ve umutsuzluğun yayılması için gayret ediyorlar. Toplumsal travmalarla; vatandaşı depresif, yılgın ve endişeli hale getirmeye çalışıyorlar. Ve bunu sistematik olarak yapıyorlar. 

Onca insan enkaz altında kurtarılmayı beklerken, depremzedeler henüz acıları yaşarken, tüm Türkiye kenetlenmişken; “Deprem vergisine ne oldu?” sorusu boşuna sorulmuyor. 

Her felakette her kazada her travmada sahte fotolarla, yalanlarla siyaset devşirmeye çalışıyorlar.

***

İlle de doğal afet kaza falan olmasına gerek yok. Son zamanlarda CHP ve yandaş medyasının gündemi intihar vakaları. Günlerce intihar haberleri, siyanürlü köşe yazıları okuduk. 

Dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinde bu haber bizdeki gibi verilmez. “Geçim sıkıntısı, borçlar ve işsizlik sebebiyle intiharlar yaşanıyor, hükümet istifa” diyerek buradan siyaset devşiren puştlara rastlanmaz. 

Çünkü bu haberler “kaygı, çaresizlik ve umutsuzluk” pompalar ve intihar olaylarını tetikler.

***

Hatırlarsınız üniversite öğrencisi Sibel Ünli’nin intiharını manşetlerinde çevirip durdular. 

Sonunda kızın ailesi isyan etti. Hadisenin ülke gündeminde tutulması aileyi çok üzmüş. Acılarını yaşayamamışlar. Sibel Ünli antiepileptik tedavi görmüş. Çeşitli duygu durum bozuklukları yaşamış. Son 3 yıldır birden fazla intihar girişiminde bulunmuş.

***

Son olarak Hatay’da valilik önünde Adem Yarıcı isimli bir şahsın ekonomik nedenlerle kendini yaktığı haberi vardı. 

“Çocukları açtı, açlıktan kendini ateşe verdi, millet açlıktan kendini yakıyor!..” diyerek yine toplumsal travma oluşturma operasyonu çektiler. 

Sonra intihar eden adamın eşi konuştu. Daha önce de intihara teşebbüs etmiş, psikolojik sorunları varmış, bu yüzden boşanmışlar zaten.

***

Her neyse, dünyanın her yerinde intihar vakası yaşanır. Ama, ne bundan siyaset devşirmeye çalışan ilkesiz ve de çapsız siyasetçi görürsünüz, ne de bizdeki gibi toplumsal travma yaşanması için ellerini ovuşturan satılık medya!

***

“İntiharın nesini normalleştiriyorsun vicdansız” diyecek olan dingiller için peşinen söyleyeyim; 

Dünyada Sağlık Örgütü raporlarına göre (2020); en çok intihar vakaları görülen ülkeler sıralamasında Türkiye 100’üncü sırada. 

Mesela Belçika 11, Japonya 14, Fransa 17, İsviçre 18, Avusturya 25, ABD 27, Almanya 37, Hollanda 46, Kanada 47, İrlanda 56, İngiltere 78, İtalya 88’inci sırada. 

Haa, Avrupa coğrafyası ve dahi gelişmiş ülkelerde intihar oranı bizden yüksek, demek ki biz ‘geri kalmışız’ diyorsanız o başka!.. (Derler mi derler?!..) 

İslam’da intihar etmek ‘Kebair’dendir, yani “en büyük günahlardandır” diyecem ama o da sizin laikliğinize halel getirir!

Hikmet Genç Diğer Yazıları