Yazarlar

Emin Pazarcı

Emin Pazarcı

CHP'den ABD'ye 'derin' tepki

Emin Pazarcı tüm yazıları

Bu çok önemli bir çıkış! İç siyasette ciddi dalgalanmalar doğuracak ve uzun süre tartışılacak! Çıkış, CHP’nin içinden geliyor ve Amerika’ya “Bizim mahremimize el attın, CHP içinde bir hizip gibi davrandın” diyor. 

Biliyorsunuz, kaçak FETÖ’cü Ergun Babahan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile ilgili bir tweet paylaştı. ABD’nin Ankara Büyükelçiliği de bunu beğendi. Türkiye’nin iç işlerine müdahale olarak görülen bu tavır, doğal olarak tepki dalgalarına yol açtı. ABD elçiliği de özür üzerine özür diledi. 

Bu arada, yaşadığım bir olayı size aktarmak isterim. 2000 Yılı’nda Dünya Bankası ve IMF’nin uzantısı gibi içimize sokulan Kemal Derviş’i en çok eleştiren isimdim. O dönemde Akşam Gazetesi’nin sahibi Mehmet Emin Karamehmet’ti. Belli ki yazdıklarım belli çevreleri rahatsız etti. İcra Kurulu kararı ile Ankara Temsilciliğinden alındım. Yerime kim geldi dersiniz? Kaçak FETÖ’cü Ergun Babahan! Belli ki derin ilişkiler ve operasyonlar o döneme kadar uzanıyormuş! 

Neyse, biz konumuza dönelim… 

Tweet krizi üzerine CHP’nin eski TBMM Grup Başkanvekillerinden Kemal Anadol, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Davit M. Satterfield’e bir mektup yazdı. Yaşananları özetledi, Büyükelçiliğin de özür üzerine özür dilediğini hatırlattı. 

Sonra geçmişe döndü, Julian Assange’ın kurucuları arasında bulunduğu WikiLeaks isimli internet sitesinde yayımlanan ABD Gizli Belgelerinden bahsetti. Anadol, “Bu belgeler tüm dünyada büyük yankı yarattı. Açıklanan belgeler toplam 248 bin sayfaydı. 40 bine yakın bölümü Türkiye, 6 bine yakını da CHP ile ilgiliydi” hatırlatmasını yaptı. 

Bazı örnekler verdi… 

“Ankara’dan Büyükelçi Wilson tarafından merkeze gönderilen 12958 numaralı ve 18 Nisan 2008 tarihli telgrafta, o yılın 26 Nisan’ında yapılacak CHP Olağan Kurultayı öncesi Genel Başkan Baykal’ın değiştirilmesi olasılıkları irdeleniyor ve deniliyor ki: Baykal’ın yıpranmış liderliği, ülkede ipleri derin devletin elinde tuttuğu argümanını zayıflatmaktadır. Baykal’ı defetmek ve yerine daha prezantabl bir muhalefet lideri yerleştirmek, Erdoğan’ın Adalet ve Kalkınma Partisi’ne karşı askerler ve yargıdan daha etkili silah olacaktır.” 

Bunlar çok önemli ifadeler! 

Baykal gittikten sonra kim geldi? Kemal Kılıçdaroğlu

Kemal Anadol, WikiLeaks belgelerini hatırlatmaya devam etti: 

“Dönemin Ankara Büyükelçisi, ‘Bütün kötülüklerin sebebi Deniz Baykal’dır, gönderilmelidir’ diyor. ABD İstihbarat ve Operasyonlar Başkanı Suzanne McCornik tarafından CHP’de alternatif Genel Başkan için araştırma talimatı veriliyor.” 

Anadol, mektubunda bu arayış çerçevesinde Kılıçdaroğlu’nun adının ortaya çıktığını da yazıyor. 

Ve ABD’lilere soruyor: 

“Gizli belgelerde görüldüğü gibi ABD, Ana Muhalefet Partisi’nin mahremine el atmış, parti içi hizip gibi davranmıştır. Ergun Babahan olayında iki kez özür dileyen ABD’den beklentimiz, o dönemdeki uygulamaları kınaması ve CHP’ye oy veren milyonlarca seçmenden özür dilemesidir.” 

Bu, CHP içinden yükselen çok önemli bir çıkış. 

Anadol, belgeleri ortaya koyup. ABD’yi “CHP’nin içini dizayn etmekle” suçluyor! 

CHP yöneticilerinin var mı bir cevabı? 

Emin Pazarcı Diğer Yazıları