Yazarlar

Emin Pazarcı

Emin Pazarcı

Beceri ve beceriksizlik 

Emin Pazarcı tüm yazıları

Önce hakkı teslim edelim: Dünya çapında bir iş yaptık biz. Bolşoy dahil bütün ünlü sahnelerde gösterilebilecek bir eserin altına imza attık. İki ayak, bir kol kırığı ve onun üzerinde yaralanmaya mal oldu. 400 Samsunlu kuruş almadan aktı oraya, gönüllü figüranlık yaptı. Huzur evinden zorlukla yürüyen 10 yaşlımız, aksatmadan provalara katıldı. Küçük çocuklar, sabahlara kadar süren çalışmalarda sandalyelerin üzerinde uyuyakaldı. Özel Harekât polisleri çırpındı. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı büyük bir disiplinle çalıştı. Güreşçilerimiz, dağcılarımız, futbolcularımız tek vücut oldu. Polis Akademisi öğrencileri sınavlarını bırakıp oraya koştu. Sanatçılarımız sabahlara kadar prova yaptı. Günleri iki saat uykuyla geçti. 

Trafik kazası geçiren Devlet Opera ve Bale Genel Müdürü Murat Karahan, yaralı sahneye çıktı. Güçlü sesiyle iki türkü söyledi. Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdür Yardımcısı Ömer Belviranlı da sahnedeydi, kaside seslendirdi. Hasan Yalnızoğlu gibi ünlü bir isim gönüllü katılıp, Seyit Onbaşı’yı oynadı. 

Milli bir ruh canlandı! 

700 kişilik dev kadro, “1919 Bitmeyen Yolculuk” adı altında Samsun’da bir şaheser ortaya koydu. Devlet Halk Dansları Sanat Yönetmeni Yıldız Çankaya, koreograf Emrah Sargın ile olağanüstü bir eserin altına imza attı. Gösteri, T.C Başkanı Erdoğan, kabine üyeleri ve Bahçeli’nin de aralarında bulunduğu siyasi parti liderleri tarafından ayakta alkışlandı. 

Bütün dünyaya “Biz bu işi yaparız, hem de en iyisini” dedik. 

***

Koca Bandırma Vapuru dahil dev dekorlar kimse anlamadan sürekli yer değiştirdi. Sahne ve kostüm tasarımcısı Aydan Çınar, bir imkânsızı başardı. Gösteride tam bin 300 kostüm kullanıldı. Ünlü balet Tan Sağtürk, Mustafa Kemal’i büyük başarıyla canlandırdı. Filmle bütünleşen dekorlar, sahne ve dans gösterisiyle buluştu. 

86 dakika boyunca bu milletin mücadelesi gözler önüne serilirken, son derece önemli mesajlar verildi. 

Dünya çapında büyük iş yapıldı. “Bunlar sanattan anlamaz” diyenlere çok güçlü bir tokat atıldı. 

Haberiniz var mı? 

Çoğunuzun yok. Çünkü bürokrasideki takozlar devreye girdi, yetenince duyurulamadı! Dünyanın pek çok yerinde kapalı gişe oynayacak bir oyun, adeta milletten kaçırıldı. 

Kültür Bakanı Mehmet Ersoy, Özel Kalem Müdürü Batuhan Mumcu ve Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan gibi isimlerin gösterdikleri çabalar ve kararlılık olmasaydı, belki hayata bile geçirilemeyecekti. 

İlk gün gösteri bitiminde sahne arkasındaki kahramanlar çıktı selama. Ama “benim işim mi bu” demeden, oruçlu olmasına rağmen sahnedekilere su ve yemek taşıyan Topluluk Müdürü Hamdi Usta yoktu aralarında. Gözlerimiz, Devlet Halk Dansları Gençlik Sorumlusu Çiğdem Karahan ve Çocuk Sorumlusu Selahattin Erdinç’i de göremedi. Buna karşılık külfeti yüklenmekten kaçanlar yine ön öndeydi. 

Denizi geçip, derede takıldık biz! 

İki yıl önce benzer bir proje 15 Temmuz için de gündeme getirilmişti. Ama yapılamadı, bürokrasideki takozlar engelledi. Hâlâ yok bizim 15 Temmuz’la ilgili bir sahne gösterimiz. 

Çok dertliyim, çok! 

Emin Pazarcı Diğer Yazıları