Yazarlar

Emin Pazarcı tüm yazıları

Bugün 23 Nisan. Akşam 21:00’de hep birlikte balkonlara, pencerelere çıkacağız. Milletçe İstiklal Marşımızı okuyacağız.

Şartlar bunu gerektirdi çünkü. Korana Salgını olmasaydı, Türkiye 100 Yılın kutlamasını görecekti. Ama ne yapalım ki olamadı işte.

Şimdi birilerine gün doğdu. Koro halinde “olmaz, olamaz” diye bağırıyorlar:

-Düşük profilli kutlamayı kabul etmiyoruz.

En önde Kemal Kılıçdaroğlu var. Arkasından CHP Grup Başkanvekili Engin Altay geliyor. Fatih Portakal gibi tipler de onları takip ediyor…

Herkesin TBMM’de toplanmasını istiyorlar. Koronanın yayılması, ülke yönetiminin kırılması beklentisi içindeler herhalde! Başka izahı yok bu tavırlarının.

***

Biliyorlar bu arzularının gerçekleşmeyeceğini. Ama yine de feryat ediyorlar. Böylece, ülkeyi yönetenlerin Mustafa Kemal ve Cumhuriyet’le sorunları varmış gibi göstermeye çalışıyorlar.

Tam bir istismar politikası ve çok ucuz bir siyaset bu. Neymiş, “Düşük profilli 23 Nisan kutlamasını” kabul edemezlermiş!

Bu değildi ki zaten planlanan. Öyle bir kutlama yapılacaktı ki, sadece Türkiye’de değil, Dünyada yankılanacaktı. Korona olmasaydı, Ankara’da muhteşem bir tablo ortaya çıkacaktı.

Bugün suçlamaya çalıştıkları TBMM Başkanı Mustafa Şentop, hiç birinin hayal edemeyeceği kadar büyük düşünüyordu. Öyle bir hazırlık yapmıştı ki, bugün Ankara sarsılacaktı. Tarihe geçecekti yapılacak kutlama. Hareketlenme, Ulus’taki Eski Meclis Binası’nın önünde başlayacaktı. 1920 çocuk, genç ve öğretmen bir araya gelecekti. Oradan yeni Meclis’e doğru, içinde dönemin tarihi araçları, süvariler, bandolar, seymenler ve dönem kıyafeti giymiş Ankaralılardan oluşan dev bir kortej harekete geçecekti. TBMM’nin önüne gelindiğinde bu sayı 2020’ye ulaşacaktı.

Mustafa Kemal’in Ankara’ya geldiği araç, davul ve zurnalarla yüzlerce seymen tarafından karşılanacaktı.

23 Nisan 1920 heyecanı yaşanacaktı TBMM’nin önünde.

***

Şentop, danışmanlarından Nasuhi Güngör’ü görevlendirmişti bu iş için. Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Murat Salim Tokaç, Meclis’te görüşmeler yapmıştı. Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürü Adnan Boyacı kutlamalara destek verecekti. Mamak Belediyesi, okullarda tarama yaparak yetenekli öğrencileri seçmiş, çalıştırmaya başlamıştı. İlaveten devletin bütün sanat kurumları organizasyonun içinde yer alacaktı.

İşin koordinasyon ve koreografi tarafı da Türkiye’nin büyük yeteneklerinden olan Yıldız Çankaya Sargın’a verilmişti. Öyle ince düşünülmüştü ki, özel dikilecek kıyafetler bile belirlenmişti.

Mustafa Şentop, TBMM Şeref Girişi’nın önüne dev bir sahne yerleştirmeyi planlıyordu. Orada muhteşem gösteriler sergilenecekti. Bu arada “karanlık güçler” de çatıda belirecekti.

Sadece o platform değil, Meclis bahçesinin tamamı gösteri alanı olacaktı. Bir yanda CSO konser verirken, diğer yanda Halk Dansları sergilenecekti. Kutlamalar havai fişek gösterileri ile süslenecekti.

Ama nasip değilmiş, olamadı, yapılamadı! O dev organizasyon salgına takıldı.

Birileri istismar siyasetini sürdürebilir elbette. Ama gerçekler çok farklı. Millet bilsin istedim. 

Emin Pazarcı Diğer Yazıları