Yazarlar

Emin Pazarcı

Emin Pazarcı

Bahçeli'den ittifak çıkışı

Emin Pazarcı tüm yazıları

Seçimin ardından ısıtılıp ısıtılıp önümüze konuldu. “Çatlak var” denildi, “derin görüş ayrılıklarından” bahsedildi. Yerel bazlı tartışmalara atıfta bulunulup “çöküyor” yorumu yapıldı. Cumhur İttifakı’na ömür biçildi. Hatta Devlet Bahçeli’nin sert bir açıklama ile ittifaka nokta koyacağı dahi iddia edildi. 

Oysa yoktu öyle bir şey. Gerçek değildi bunlar. Sadece belli çevrelerin temennileriydi! Zaten dün MHP Lideri Devlet Bahçeli noktayı koydu. “2023 Lider Ülke Türkiye amacına sonuna kadar sadığız” dedi. 

Tartışma da şimdilik bitti. 

Önceki hafta Devlet Beyle birlikteydim. MHP’deki makamında bir saate yakın konuştuk Türkiye’yi. Kendisi dünkü açıklamayı yapmasaydı da bugün yazacaktım bunları: 

Öncelikle ortada bir “başarısızlık” değil, başarı var. Rakamlar net: Seçim sonuçları gösteriyor ki Cumhur İttifakı tuttu. Türkiye genelinde yüzde 50’nin üzerinde bir oy oranını yakaladı. Üstelik, yerel seçim olduğu için yurtdışındaki vatandaşlarımız oy kullanmadı. 31 Mart’ta bir genel seçim yapılsaydı ve onlar da oy kullansaydı, oran daha da yükselecekti. 

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde de zaten yüzde 50 artı bir oy gerekiyor. Bu ittifak devam eder ve dengeler korunursa, önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçimi garanti. 

İkisi de son derece tecrübeli olan Erdoğan ve Bahçeli neden bozsun ki böyle bir tabloyu? 

Ayrıca, bu ittifakın devamına TBMM’de de ihtiyaç var. 600 sandalyeli Parlamento’da Ak Parti’nin 291 milletvekilliği bulunuyor. Çoğunluk için yeterli değil. O yüzden, bugüne kadar MHP ile birlikte hareket etti ve ciddi bir sorun yaşanmadı. 

Diyelim ki ittifak bozuldu. Ne yapacak Ak Parti; CHP ile birlikte mi hareket edecek? Yoksa Parlamento’da İyi Parti ya da HDP ile mi işbirliği yapacak? Türkiye ve Dünya gerçeklerine baktığımızda mümkün mü bu? 

Mümkün olmadığına göre… 

Türkiye ve Dünya’yı birbirine yakın bakış açısıyla değerlendiren, milli ve yerli duruşu olan bu iki partinin ayrışacağını iddia etmenin akılla da mantıkla da izahı yok.

***

En önemlisi de ne biliyor musunuz? Cumhur İttifakı’na baktığımızda, samimiyet ve güven üzerine kurulduğunu görüyoruz. Devlet Bey, “Erdoğan’ı samimi bulduğunu” söylüyor. Ayrıca, önemli bir noktaya daha dikkat çekiyor: Erdoğan ile bir araya geldiklerinde görüşlerini çok net bir dille ortaya koyduklarının altını çizip, o yüzden bu görüşmelerin bir saat bile sürmediğine vurgu yapıyor. 

İşte ortada iddia edildiği gibi “çatlak” değil, tersine böyle bir tablo var! 

Dedikodular ve algı operasyonları bir yana, asıl mesele şudur aslında: 

Evet, bazı çevreler bu ittifakın dağılmasını istiyorlar. Hatta, YSK’nın İstanbul için vereceği muhtemel bir “yenileme” kararı öncesi bu gerçekleşirse çok da mutlu olacaklar. Ayrıca, ABD’den gelen S-400 dayatmaları, Türkiye’nin NATO üyeliğiyle tehdit edilmesi ve Suriye’deki gelişmeler devam ederken, ülkede oluşan milli bloğu çatlatmaya çalışıyorlar. 

O yüzden Devlet Bey’in dünkü çıkışı zamanında ve çok yerinde oldu. 

Emin Pazarcı Diğer Yazıları