Yazarlar

Emin Pazarcı

Emin Pazarcı

Aday listelerindeki şifreler

Emin Pazarcı tüm yazıları

Türkiye yeni bir seçime doğru hızla yol alıyor. Milletvekili aday listeleri açıklandı. Önemli bir dönemeç aşıldı. Yerel bazda memnun olanlar da var, olmayanlar da… “Çok iyi” diyenler de bulunuyor, listeleri yerden yere vuranlar da… 

Doğaldır, seçim klasiğidir ve her seçim öncesi yaşanır bunlar. Listelere genel olarak bakıldığında, siyasi partiler için ortaya çıkan fotoğraf şu: 

AK Parti: Güçlü bir listeyle ortaya çıktı. Ağır topların tamamını sahaya sürdü. Cumhurbaşkanlığı seçimi kadar Parlamento seçimlerine de ağırlık verdiği görüldü. 

CHP: Milletvekili aday listelerinde en sağdan en sola kadar isimler mevcut. Belli, oy hesabıyla hazırlanmış; ama ters tepme ve tabanın tepkisine yol açma ihtimali yüksek. 

MHP: Cumhur İttifakının ruhuna uygun bir liste hazırlanmış. 

İyi Parti: O cenahta da listelere HDP hariç bütün siyasi parti tabanlarına göz kırpan isimler yerleştirilmiş. Daha çok partilerinden rahatsız olan seçmeni toplamaya yönelik bir anlayışla hazırlanmış. 

HDP: Listesinde yeni isimler göze çarpıyor. Ancak, anlayış olarak hamam da aynı yerde duruyor, tas da. 

SP: Listelerde AK Parti’den ve HDP’den ne kadar oy tırtıklarız anlayışı hâkim. 

Daha genel bir değerlendirme yapılacak olursa, bir yanda AK Parti, MHP ve BBP’nin oluşturduğu “Cumhur İttifakı”, diğer kanatta CHP, İyi Parti ve SP’nin bir araya gelerek oluşturduğu “Millet İttifakı” yer alıyor. 

Cumhur İttifakı, hem Cumhurbaşkanlığı seçimi, hem de Parlamento seçimlerinde iddialı. Ancak, özellikle CHP’de Kılıçdaroğlu’nun listeleri hazırlarken yaptığı kıyıma ve Beştepe’ye aday olarak gösterdiği Muharrem İnce’ye karşı takındığı tutuma bakılırsa, Millet İttifakı, Cumhurbaşkanlığı seçimi için şimdiden havlu atmış durumda. 

Hedefi belli: Milletvekili seçimlerinde Parlamento’da çoğunluğu yakalamak… Cumhurbaşkanlığı’na seçilecek olan Erdoğan’ı kilitlemek, çalışamaz duruma getirmek… Seçilse de Türkiye’yi yönetemez bir konuma oturmak… 

Erdoğan’ın neredeyse kabinenin tamamını aday olarak göstermesi, seçim öncesi sahaya son derece güçlü bir şekilde çıkmasının sebebi de bu kaos planın önünü kesmek anlamına geliyor. 

¡ ¡ ¡

Dün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’la birlikteydik. Seçim sonrası hazırlanacak kabineyi sorduk. Önce seçimi işaret ederek “O sonraki iş” dedi. Türkiye tarihi bir seçime giderken, milletvekili listesinde bulunmanın kendisi için “şeref olduğunu” belirterek, çarpıcı bir değerlendirme yaptı: 

“Türkiye’de 81 milyon, yurtdışındaki potansiyeli de dikkate alırsak 84-85 milyonluk bir havuz var. Cumhurbaşkanı kim seçilirse, o havuzdan Türkiye’yi yönetecek en iyi bakanları seçecektir. AK Parti’nin hazırladığı liste, milletvekili seçimine de en az başkanlık kadar önem verdiğimizi ve iddialı olduğumuzu ortaya koyuyor. AK Parti sadece lideri ile değil, partisi ile de öne çıkıyor. Türkiye’nin en güçlü listesi ile seçime gidiyor ve maksimum oyu hedefliyor.” 

Berat Albayrak, bir başka noktaya daha dikkati çekti: 

“Yeni sistem çok büyük sürprizlere gebe!” 

Albayrak’ın yaptığı açıklamalar da gösterdi ki, Erdoğan aday listesini oluştururken, muhalefetin hedeflediği “kaos planını” bozmak, 24 Haziran’da her iki seçimden de zaferle çıkmak ve istikrarı devam ettirmek için gereken tedbirleri almış! 

¡ ¡ ¡

Millet İttifakı, hazırladığı listelere koyduğu isimlerle her kesimden herkese göz kırpmaya çalışıyor. Özellikle CHP’nin listelerinde bir insicam ve fikir birliği görünmüyor. Ancak, Cumhur İttifakı “Yerli ve Milli Duruş” vurgusu yapıyor. Bu duruşun da halkta önemli bir karşılığının olduğu düşünülüyor! 

AK Parti ve MHP listelerini hazırlanırken, bu anlayışla hareket ettiler. Ayrıca, Türkiye üzerinde yerel ve küresel kıyamet senaryoları yazılırken, seçim kampanyası boyunca, milli duruşu vurgulayacak gibi görünüyorlar. Türkiye üzerinde oynanan oyunlara dikkati çekecekler. 24 Haziran öncesi, eteklerdeki bütün taşlar dökülecek, kıran kırana bir seçim kampanyası ve yarışı yaşanacak. 

Seçim öncesi kilit parti HDP gibi görünüyor… 

Gerçi, AK Parti kurmayları hesaplarını HDP’nin üzerine yapmıyorlar. HDP barajı geçecek ve Parlamento’ya girecekmiş gibi oyun kuruyorlar. Ancak, HDP barajı geçemezse AK Parti’nin Parlamento’da ezici bir çoğunluğu yakalaması gibi bir Türkiye gerçeğiyle de karşı karşıyayız. 

Sonuç olarak: Türkiye, 24 Haziran’daki tarihi seçime doğru yol alırken, çok bilinmeyenli denklemlerle karşı karşıyayız!

Emin Pazarcı Diğer Yazıları