Yazarlar

Deniz Gökçe

Deniz Gökçe

deniz.gokce@aksam.com.tr

Dünyanın toplam borcu ne kadar?

Deniz Gökçe tüm yazıları

Orhan Bursalı bir köşe yazarı olarak bazı entresan verileri 21 Mayıs 2018 tarihinde köşesine taşımış. Ben de özetleyerek sayfama alıyorum. 

Verdiği ilk veri, dünyada toplam 164 trilyon dolarlık borç olduğuydu. Tabii bu veri çok önemli ve nereden geldiğini de ben bilmiyorum.

Diğer taraftan dünyada silahlanmayla ilgili verileri en güvenilir şekilde takdim eden kurum ise İsveç’te Stockholm’da bulunan SIPRI adlı kurum. 

Bu kurum da silah harcamalarının 2016 yılına göre yüzde 1.1 arttığını ve silah harcamalarının 1.739 trilyon Amerikan Doları büyüklüğe geldiğini gündeme getiriyor. Global askeri rekabet harcamaları da 10 yıldır gayet düzenli bir şekilde artıyormuş.

 ABD’nin silah harcamaları  

 Silah sektörüne bakılırsa ABD’nin silah harcamaları, ülkenin milli gelirinin yüzde 3.1 kadarı ve de toplam silah harcamalarının sayısı ise, dünya ülkelerinin silah harcamalarının oranı olarak yüzde 35 kadara gelmiş.

Sırada ikinci olan Çin’in silah harcamaları milli gelirin yüzde 1.9 kadarı ve de ülkenin toplam silah harcamaları oranı ise yüzde 13 düzeyinde.

Üçüncü Suudi Arabistan’da da silah harcaması yüzde 10 kadar ve de silah harcamaları ise global silah harcamasının yüzde 4 kadarına ulaşmış.

Bu üç ülkeden sonra sırayla, dördüncü Rusya, sonra da sırayla Hindistan, Fransa, İngiltere, Japonya, Almanya geliyor. Sonra da Güney Kore gelmekte ve de onuncu.

Başlangıçta ilk 3 ülkenin verileri verilmişti. Türkiye sıralamada on beşinci kadar. Türkiye 18.2 milyar dolar harcamış ve de bu miktar da milli gelirin yüzde 2.2 kadarı.

Silah harcamaları, toplam dünya gelirinde yüzde 2.2 düzeyine denk gelmekteymiş. 

230 dolar kazanmak için yoksul ülkelerde , mesela Kamboçya'da, 2 ay, Kongo’da ise 6 ay çalışmak gerekiyormuş. Orta Avrupa’da bu sayıda artış yüksek, yüzde 12  kadar. Ve de Batı Avrupa’da ise 1.7, Türkiye’de ise yüzde 1.

Ama esas söylenmesi ve izlenmesi  gereken 164 trilyonluk borcun ne olacağı! Savaşa mı gidecek, başka hümanist harcamalara mı, bilemiyoruz! 

Deniz Gökçe Diğer Yazıları