Yazarlar

Cevdet Erdöl

Cevdet Erdöl

Canlarımızı yolda bırakmayalım! 

Cevdet Erdöl tüm yazıları

Bugün Dünya Trafik Mağdurları Anma Günü. Öncelikle trafikte hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet yaralanan ve hayatını engelli olarak sürdürmek zorunda kalan vatandaşlarımıza da acil şifa diliyorum. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ülkemizde 2007-2017 yılları arasında, 9 milyon 807 bin 18 trafik kazası meydana gelmiştir. Yaşanan kazalarda 50 bin 766 kişi yaşamını kaybederken, 2 milyon 762 bin 338 kişi ise yaralanmıştır. 

2016 verilerine göre trafik kazalarının ekonomimize maliyeti yıllık yaklaşık 39 milyar TL civarındadır. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün son 10 yıllık verileri incelendiğinde en büyük kusurun %99’unun insana (sürücü, yolcu, yaya) ait olduğu görülmektedir.   

Son 16 yılda 25 bin km bölünmüş yol, 509 milyar lira ulaşım yatırımı yapılmasına rağmen bu acı bilanço ile yüzleşmemiz düşündürücüdür. 

Maalesef ülke olarak büyük bir trafik terörüyle karşı karşıyayız. 

Dünya Trafik Mağdurları Anma Günü vesilesiyle bu yazımda trafik kazalarında tütün ve cep telefon kullanımının oluşturduğu risklere dikkat çekmek istiyorum. 

Araç kullanırken konsantrasyonun dağılması kazaların önemli bir nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Yol güvenliği ve konsantrasyon dağılması üzerine yapılan bilimsel çalışmalarda %10’dan fazla sürücünün araba kullanırken 5 dakikadan daha uzun süreyle tütün kullandığı, bu süre zarfında kaza riskinin %150 oranında arttığı ve trafik kazalarının %7’sinin sigara kullanımı ile ilişkili olduğu ispatlanmıştır. Peki ya kül tablasında yapılan işler! Elde ki ateş ve kül! Bunların hepsi kazalara davetiye çıkarmaktadır. 

Ayrıca diğer kazalar ile kıyaslandığında sigara içicilerinin yaralanma ve ölme ihtimallerinin daha yüksek olduğu görülmektedir. 

Araç kullanırken kaza riskini artıran diğer bir etken ise cep telefonu kullanımıdır. Cep telefonu kullanımı yol takibini güçleştirmekte sürücünün konsantrasyonunu bozup reaksiyon zamanının uzamasına yol açmaktadır. Yapılan çalışmalar sürüş sırasında telefon kullanımının sık olduğunu, hatta bir çalışmada bu oranın %80’leri aştığını göstermektedir. Video takipli çalışmalarda telefon kullanımının sürücü reaksiyon zamanını %30 uzattığı bunun da kaza riskinde 10 kat artışa neden olduğu sonucuna varılmıştır. 

Yeni teknoloji ile üretilen araçlarda radyoların direksiyondan kumanda edilebilmesi araç kullanımında konsantrasyonun önemini bilen üreticiler tarafından kazaları önlemeye yönelik basit ama önemli bir düzenlemedir. 

2017 yılında sonuçları yayınlanan ve Almanya, Avusturya ve İsviçre’de yapılan Yol Güvenliği Araştırması, trafik kazalarının yüzde 60’ının cep telefonu kullanımı nedeniyle gerçekleştiğini ortaya koymuştur. Sadece sürücüler için değil yayalar için de yürürken telefonla konuşmanın kaza riskini arttırması söz konusudur. 

Unutmayınız! 

Annenizi hal hatır sormak için ararken, eşinize çok sevdiğinizi ifade eden bir mesajı gönderirken ya da içeceğiniz sigarayı yakmaya çalışırken yaptığınız bir kaza sonrasında ölümüne sebebiyet vereceğiniz canların acısı üzerine hiçbir mutluluk inşa edilemez. 

Vatansever her vatandaşımızın teröre olan duyarlılığı tartışılmaz şekilde nettir. 

Lakin; sonuçları ve acılarımıza katkıları bakımından trafik terörünü de mutlaka ve mutlaka tavır noktasında “terör” olarak muhatap almalı ve ona göre mücadele etmeliyiz. 

İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’nun kural ihlali tespitinde kullanılan ve kapsamı genişletilen Elektronik Denetleme Sistemi’nde araç sürücülerinin telefon kullanımının yanısıra sigara kullanımını da yakın takibe almasını trafik terörü ile mücadelede çok anlamlı buluyor ve yürekten destekliyorum. 

Sonuç olarak; 

Sevenleri ve sevilenleri kavuşturan yolculuklar ayrılığa vesile olmasın… 

Adına türküler söylenen yollar yakılan ağıtlarla inlemesin… 

Kimse yolda kalmasın ve Rabbim kimsenin canını da yolda almasın… 

Sona ermesine dair çıkılan yolda vuslat ahirete kalmasın… 

Gözyaşları sel olup arkanızdan akmasın ve kimsenin ciğeri yanmasın!... 

Merak Ediyorum; 

Ülkemizde trafik terörü nedeniyle can kaybı olmayan kaç aile kalmıştır? 

Sağlık ve afiyet içinde kalınız. 

Cevdet Erdöl Diğer Yazıları