Yazarlar

Çağla Gürsoy

Çağla Gürsoy

Instagram'da yeni dönem mi?

Başta sosyal hayatımız olmak üzere, güncel yaşantımızı sosyal medyadan önce sosyal medyadan sonra olarak ayırabilir miyiz? Bence kesinlikle evet! Facebook öncesi bazı sosyal medya platformları ile ısınma turları yaparken, Facebook keskin bir dönemeç oldu hayatımızda. Bir anda bir baktık ki hiç olmadığı kadar bu mecrada vakit geçiriyoruz, hiç merak etmediğimiz kadar diğer insanların hayatlarına dalıyoruz, yazıyoruz, çiziyoruz, oynuyoruz, oyluyoruz ve bir uygulama karşısında saatlerimizi geçiriyoruz. Kendi yaşantımızı en parıltılı şekilde sunmak için en güzel fotoğrafları çekmeye çalışmakla başladı her şey. O zaman fotoğraf makineleri, kameralar yardımcı oluyordu sosyal medya hesaplarımızı süslemeye. Derken Instagram bomba bir giriş yaptı sektöre. 'Bende ilgini çekmeyecek yazılar, tefarruatlar yok, fotoğrafını koy geç' dedi. Kim bilebilirdi ki bu basit yaklaşımın birçok sektöre ekmek kapısı olacağını. Bugün geldiğimiz noktada muazzam bir kitle sosyal medya üzerinden para kazanıyor, geçimini sağlıyor. Teknoloji, tekstil-moda, yeme-içme vb. gibi yüzlerce sektörde sosyal medyanın ekmeğini yiyor.

TEHLİKELİ BİR GÜZELLİK ALGISI OLUŞTU

Sosyal medya ile evrilen ve talep yağmuru altında kalan bir sektör de güzellik ve estetik. Instagram'ın açtığı görsellik dünyasında kadın-erkek, genç-yaşlı herkes kendini güzel göstermeye çalışıyor, başkalarıyla kıyaslıyor, kendi eksikleri göze batmaya başlıyor ve depresyona sürüklenen bir yolculuk başlıyor. Bu noktada dediğim gibi estetik ve güzellik sektörü gün geçtikçe büyümeye devam ediyor. Tabii bir sektör bu kadar büyüyünce arada çürüklerde çıktı. Medikal ve cerrahi estetik mağduru binlerce insan oldu. Güzellik uğruna hayatını kaybedenlerin sayısı da küçümsenecek cinsten değil. Bu tehlikeli güzellik ve beğenilme algısını kendisi başlatmasına rağmen şimdi bunu engellemeye çalışan yine Instagram'ın ta kendisi oldu.

AMAÇ BEĞENİLME KAYGISINI YOK ETMEK

Sosyal medya platformunun ilk hamlesi, kişilerin gönderilerindeki beğeni sayısını gizlemesiyle oldu. Fazla beğeni alacağım uğruna, beğeni sayımı başkalarıyla yarıştıracağım uğruna insanlar kendilerinden ödün vermesin ve olmadıkları biri gibi gözükmeye çalımasın diye atılmış bir adımdı bu. Ne kadar başarılı olduğu tartışılır. Bence hâlâ özellikle genç kızlarımız, Instagram üzerinden gördüğü muhteşem kadın figürlerine benzemek için bıçak altına da yatıyor, anoreksiya gibi korkunç hastalıklarla da boğuşmaya devam ediyor. En yeni deneme ise paylaşılan hikayeleri gören kişileri gizlemek oldu. Bir süredir kullanıcılar bazı hikaye paylaşımlarında izleyenleri ve izleyen kişi sayısını göremiyor. Bunun bir Instagram hatası olduğunu düşündük başta hepimiz aslında yeni dönem için yapılan denemelermiş. Ne dersiniz uygulamanın bu denemeleri, oluşan tehlikeli güzellik algısının önüne geçebilir mi?

Çağla Gürsoy Diğer Yazıları