Yazarlar

Bedir Acar

Bedir Acar

Zeytinburnu'nun ve sanatın Z'si

Bedir Acar tüm yazıları

Elimde bir dergi var, ama ne dergi!..

Kitap gibi, ansiklopedi gibi bir dergi.

Tam 503 sayfa.

Adı Z.

Zeytinburnu Belediyesi tarafından dört ayda bir yayınlanan tematik bir dergi.

Daha önce üç sayısı çıktı.

Bitki Ressamlığı, Su ve Şifa ve At konularından oluşan üç sayıdan sonra dördüncü nüsha müzik konusuna ayrılmış.

Güzel bir film izlediğinizde, iyi bir roman okuduğunuzda, size zenginlik kattığını hissettiğiniz herhangi bir sanat eseriyle karşılaştığınızda heyecanlanırsınız ya hani...

İçtenlikle söylemek gerekirse, Z dergisi de insana böylesi heyecan yaşatan son derece yetkin içeriklerle donanmış bir dergi olarak yüzakı bir iş.

İlk sayıdan itibaren kaliteden ödün vermeyen derginin sırrı ise, ele alınan konuların yerel ve evrensel boyutlarıyla birlikte incelemesi ve her bir başlığın uzmanlarca hazırlanması.

İlk sayının adı Bitki Ressamlığı’ydı.

(Zeytinburnu’nda tıbbi bitkiler bahçesi bulunduğunu dikkate alırsak anlamlı bir sayı... Keza At sayısı için ilçedeki Veliefendi Hipodromunu, Su ve Sifa sayısı için Kazlıçeşme’yi hatırlamalı.)

İlk sayı, bitki ressamlığının tarihi, kültür sanat alanındaki yeri, kullanım alanları, Osmalı’da ve Avrupa’daki önemli örnekleri ve günümüz bitki ressamlarının eserlerinin incelenmesinden oluşuyordu.

Benzer yaklaşımlar Su ve Şifa ile At sayıları için de geçerliydi.

Elimizdeki yeni sayıda gelince...

Doğrusu müzik, mimari ve mutfak ile birlikte milletlerin kimliğini oluşturan üç sacayağından biridir.

Öyle ki, ‘dostunu söyle bana kim olduğunu söyleyeyim sana’ sözündeki ‘dost’ kelimesi yerine ‘müzik’ sözcüğünü yerleştirip ‘müziğini söyle bana kim olduğunu söyleyeyim sana’ desek yeridir.

Böylesi bir kimlik belirleyicisi olan müzğin tarihi, çeşitleri, yerelden evrensele uzanan müzikal tarzlar, kısacası müzik ile alakalı tüm yaklaşımlar, A’dan Z’ye bu devasa derginin iki kapağı arasında derli toplu bir vaziyette yerini alıyor.

Osmanlı ve Batı müziğinin önemli bestecileri ve akımlarından tutun da eşkıya türküleri, tasavvuf, rap, rock, arabesk, flamenko, hint, dengbej, kavvali, ortaçağ gezgin şarkıcıları, Kafkas, Afrika müziği, Kastrato Farinelli, Nusret Fatih Ali Khan...

Denilebilir ki dünyanın tüm müzikal seslerine açık bir dergi ve başvuru kaynağı çıkmış ortaya.

Müziğe dair aklınıza gelebilecek pek çok başlık, konunun uzmanları tarafından kaleme alınmış.

Murat Dinçer Çekin’in yayın danışmanığında hazırlanan derginin asıl sürprizini sona sakladım.

Bu dergi şarkı da söylüyor!

Şöyle ki, mesela Tanburi Cemil Bey sayfasındasınız.

Sayfanın hemen dibinde yer alan karekod’u cep telefonunuza okuttuğunuz zaman, ilgili linke yönlendirilip, Tamburi Cemil Bey’den örnek bir eser dinliyorsunuz...

Bu her sayfa ve müzik türü için geçerli.

Bir dergi daha ne yapsın!

KÜLTÜR SANATIN HAFIZASI

Zeytinburnu Belediyesi, temmuz ayında kültür ve sanat adına iki güzel iş sığdırdı.

Z dergisinin yanında bir de geçen yılın kültürel etkinliklerini, haberlerini bir araya getiren, yorumlayan bir ZKS Kültür Sanat Yıllığı’na imza attı.

Hazırlayanlar kısmında Aykut Ertuğrul ve Asım Öz isimlerinin yer aldığı yıllıkta 2019’dan 2020’ye tüm bir yılın kültür sanat etkinlikleri envanteri çıkarılmış.

Türk sinemasının ve sanatçılarının yurt içi ve yurt dışı festviallerinde aldığı ödül haberlerinden tutun da Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı etkinliklerine, dünyayı dolaşan Ara Güler sergilerinden, her alandaki kültür sanat etkinliklerine kadar rengarenk bir yıllk ortaya çıkmış.

Özetle, geçen sezonun tüm olayları panoramik bir bakışla kayıt altına alınmış.

Yıllığa asıl derinliğini kazandıran ise, portre yazılarının yanısıra kültür sanat dünyasında en çok konuşulan konuların analiz edildiği yazılar olmuş.

Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy’un sunuş yazısında belirttiği gibi..

İnsan ve toplum unutmaya ve hatırlamaya yazgılı olarak, birbirine zıt gibi görünen bu iki eylem arasında bir kıvam bir denge tutturmaya çalışarak yaşar.

Hafıza tazeleyip geçmişi muhasebe eden, aynı zamanda geleceğe dair projeksiyonlar sunan ‘ZKS Kültür Sanat Yıllığı’ bize bu dengeyi tutturmada yardımcı oluyor.

Bedir Acar Diğer Yazıları