Yazarlar

Bedir Acar

Bedir Acar

Uzun metraj koronavirüs

Bedir Acar tüm yazıları

Trakya Üniversitesi (TÜ) Rektör Yardımcısı ve Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Zafer, salgınla mücadele döneminde sanatın, evde kalmak zorunda olan insanların motivasyonunu artırmada önemli rol üstlendiğini söylüyor.

Gerçekten de evlere kapandığımız şu günlerde, bir kez daha anladık ki sanat, insanın kendini iyi hissettiği ‘sığınak’ olma gücünü koruyor.

Geçen yazmıştım, ‘Salgın sürecinde birbirimize sarılamasak da sanata sarıldık.’

Kimimiz, kıyıda köşede kalmış kitapları yeniden elimize aldık.

Kimimiz, online platformlardan filmler izledik, konser dinledik.

Öte yandan sanat üretenler de yeni arayışlara girdi.

Setler iptal edilince ‘ev yapımı diziler’ gündeme geldi.

TRT1’de yayınlanan Birol Güven imzalı ‘Ev Yapımı’ adlı dizi hayli başarılı, kendini izlettiriyor.

Birol Güven, ‘Ev Yapımı’ fikrinin koronavirüsle başladığını ve koronavirüsle son bulacağını söylese de gelecekte sektör farklı arayışlara girecek gibi görünüyor.

Salgını sanatsal üretime engel olarak görmeyen bir grup genç sinemacı "Bizi Ayıran Duvar" adlı uzun metrajlı filmlerini izolasyonda bulundukları evlerinden çekmeye başladı mesela…

Kendilerine "XCrew" adını veren Barış Çekiç, Furkan Rıza Demirel, Çağdaş Utku Çakar ve Ahmet Çakar’dan oluşan sinemacılar, filmi seyirciye en hızlı şekilde ulaştırmak istediklerini söylüyorlar.

(Bu arada Furkan Rıza Demirel, koronavirüsü yenip iyileşti; geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.)

Aileleri yurtdışında karantinaya alındığı için evde yalnız kalan üç kardeşin, sokağa çıkma yasağıyla beraber evde sıkıştıkları 1 aylık süreyi anlatan "Bizi Ayıran Duvar" filminin haziran ayında bir dijital platformdan ücretsiz olarak yayınlanması planlanıyor.

Peki, ‘uzaktan’ film çekmek nasıl bir uğraş?

Bu soruyu filmin oyuncularından Ahmet Çakar cevaplandırıyor: "Sinemada kameranın önü, arkası ve ev yaşantısı apayrı dünyalardır. Şimdi biz filmi çekerken, bu üç ayrı dünyada aynı anda dolaşıyoruz. Bir taraftan ev halimizdeyiz ama aynı zamanda oynadığımız karakterle de aynı mekandayız. Biraz sonra kameraman olarak, sürece dahil oluyoruz. Yani çok başka bir deneyim yaşıyoruz açıkçası."

‘Bizi Ayıran Duvar’, seyirciyle buluşması halinde koronavirüs hakkında çekilmiş ilk uzun metraj yapım olacak.

Merakla bekliyoruz.

Bedir Acar Diğer Yazıları