Yazarlar

Bedir Acar

Bedir Acar

Tarık Buğra Kitabı

Bedir Acar tüm yazıları

Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının önemli isimlerinden Tarık Buğra (1918-1994), pek çoklarımız için adeta alternatif bir tarih öğretmeniydi.

Hikaye, roman, deneme, fıkra ve gezi yazıları, tiyatro oyunları kaleme almış bereketli/üretken bir yazardı Buğra.

Onu meslektaşlarından bir adım önde tutan özelliği ise Türk tarihinin dönüm noktalarındaki toplumsal atmosferi insan gerçekliği üzerinden başarılı bir biçimde anlatmasıydı.

Bir başka deyişle, anlatısını insani bir zemine oturtmayı ve herkesin bildiği merkezdeki insanı değil taşradakini anlatmayı tercih etmişti.

Resmi ideolojinin ötesine geçerek insanları ikilemleri, açmazları, iç çalkantılarıyla birlikte ele almış, Anadolu insanının kendilerine ve kaderlerine sahip çıkma iradesini yazmıştı.

Küçük Ağa, Osmancık, Yağmur Beklerken, Dönemeçte, Gençliğim Eyvah, İbişin Rüyası gibi unutulmaz romanların yazarı, dil ve üslup özellikleriyle de öne çıkmıştır.

O, Türkçenin yılmaz savunucusu, edebiyatımızın en sağlam duruşlu kalelerinden biriydi.

Tarık Buğra’nın Osmancık romanı, cihan devletini kuran irade ve şuurun romanıdır.

Küçük Ağa ise merkezinde Anadolu insanı olan alternatif bir Milli Mücadele tarihidir.

Erken Cumhuriyet devri, Osmanlı, aydınlar meselesi, taşra, Demokrat Parti tecrübesi ve 1970’li yılların çalkantılı dünyası onun kaleminden farklı bakış açılarıyla ele alındı.

Okurlarına dün, bugün ve gelecek açısından yeni pencereler açtı usta kalem.

Bireysel dramlar içinde toplumsal dramları anlatan romanların yazarı olarak anılan Buğra, bundan iki yıl evvel, geniş kapsamlı bir sempozyumla yeniden hatırlanmıştı.

Zeytinburnu Belediyesi tarafından ‘Hatırlayıp Yeniden Bulmak, Tarık Buğra 100 Yaşında’ başlığıyla düzenlenen sempozyumun bildirileri artık bir kitaba dönüşmüş durumda.

Zeytinburnu Belediyesi Kültür Sanat Yayınları’ndan çıkan ‘Tarık Buğra Kitabı’ yazarın hayatını, çalışmalarını ve edebiyat yaşamını bütünlüklü bir şekilde okura aktarıyor.

Asım Öz'ün hazırladığı kitap, Buğra’nın bir Anadolu kasabasında başlayan hayat serüvenini, eğitim hayatını, romanlarını, tarih ve toplum tartışmalarındaki rolünü, eleştirilerini ve yaşadığı dönüşümleri aydınlatan bir eser niteliğinde.

Beşir Ayvazoğlu’nun yetkinlikle kaleme aldığı Tarık Buğra biyografisiyle açılan eserde, aralarında Kurtuluş Kayalı, Mehmet Doğan, İsmail Coşkun ve Abdullah Uçman'ın da bulunduğu 42 ismin yazıları yer alıyor.

Kitapta, TRT ve sinema serüveninden tutun da Tarık Buğra’nın İslami dünya görüşüne kadar ilgi uyandıran konu başlıklarının da olduğunu ekleyelim.

Ezcümle, konu Tarık Buğra olunca herkesin istifade edebileceği kapsamlı bir kılavuz duruyor önümüzde.

Bedir Acar Diğer Yazıları